FFP2 maszk Kemenesi Gabor
Gazdaság

Maszk kisokossal jelentkezett az ismert magyar virológus, mert itt a főszezon

Portfolio
Mivel nincsenek kötelező, tömeges maszkviselési szabályok, ezért mindenki egyéni döntését tiszteletben kell tartani és „Akik hozzám hasonlóan, mégis a maszk mellett döntenek vagy még nem tudják eldönteni, azoknak ajánlom ezt a bejegyzést” – kezdte vasárnap esti Facebook-posztját Kemenesi Gábor. Az ismert magyar virológus ezután pontokba szedve összefoglalta, hogy melyik maszkot ajánlja, hogyan érdemes hordani, és mikor. Úgy fogalmazott: „A mostani járványnál nagyobb bizonyíték nem is kell a maszkok hatékonyságára (az influenzát néhány évre le tudtuk radírozni a térképről), használjuk őket a légúti fertőzések fő szezonjaiban”.

Melyik maszkot ajánlja?

Az összefoglaló elején rögzíti, hogy „A légúti fertőzések hatékony elkerüléséhez a magas szűrőkapacitással rendelkező FFP2/FFP3, KN95 maszkok használata a jó választás. Nagyon fontos, hogy ezeket megfelelően viseljük, különösen az orron és az arcunkon, körben jól illeszkedjen. Felvétel előtt érdemes egy W betűt formázni a merevítőből, így könnyebben tudjuk az orrnyergünkre illeszteni és formázni. A mellékelt képek ebben segítenek (lásd a fenti címlapkép – a szerk.). Arcszőrzet esetén némileg romlik a hatékonyság, ám így is nagy előnyt jelenthet a maszk, a lényeg a fertőző dózis csökkentése vagy kizárása.”

Ezután emlékeztet rá, hogy a számok nyelvén beszélve igen sok tanulmányt lehet szemlézni. „A CDC beltéri közösségi tereiben végzett tanulmány regisztrált adatai szerint a KN95 maszkok viselése 83%-kal csökkentette a megfertőződés esélyét. Ugyanezen szempontok mentén a sebészi maszk 66%-os, míg az egyéb szövetmaszk 56%-os csökkenést jelentett. Egy, a Science folyóiratban megjelent bangladesi tanulmány pedig egyértelműen alátámasztotta a közösségi szintű maszkviselés közegészségügyi előnyeit, a tünetekkel járó SARS-CoV-2 fertőzések száma egyértelműen csökkent a maszkviselés arányának növekedésével.”

Mit ne tegyünk a maszkunkkal?

A kérdés kapcsán megjegyzi: „Bizonyára sokunknak eszébe jutott a maszkot kívülről fertőtlenítővel kezelni. Az ausztráliai CSIRO tudományos ügynökség vizsgálata szerint az FFP/KN95 maszkok szűrési kapacitásukat elveszítik az egynél többszöri fertőtlenítéssel, vagy akár egyszeri fertőtlenítőben áztatással.”

Mik a kockázatos helyek?

A kérdésre a rövid választ így adja meg: „A rosszul szellőző, zárt terek.” Aztán hozzáteszi: „Számos tudományos megfigyelés és kísérletes adat áll már rendelkezésünkre a SARS-CoV-2 terjedésével kapcsolatban. A zárt terek levegőminőségének javítása (HEPA szűrőkkel, gyakori szellőztetéssel, stb) hatékonyan csökkenti a fertőzés átadásának hatékonyságát is. Alapvetően megállapítható, hogy a zsúfolt, rossz levegőminőségű és szellőzésű terekben erősen ajánlott a maszkviselés, a járvány felszálló és aktív időszakaiban – legyen szó bármilyen légúton terjedő fertőző betegségről.”

Végül arra is utal: „Sokaktól hallottam, hogy a vírusok jóval kisebbek, mint a maszk szűrőkapacitása így kételkednek a hatékonyságában: a maszk szövetrostjai által képzett hálózat fizikai paraméterek mentén szűri ki a vírusokat, egyszerűen fogalmazva labirintusba szorítja az áthaladni kívánó vírusrészecskéket. Így hiába kisebbek, mégis fennakadnak." A poszt legvégére az alábbi szemléletes videót is belinkelte:

Címlapkép forrása: Kemenesi Gábor Facebook-oldala

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Benzinkút