Videó: Budapesten születnek a legújabb Mercedesek - agyagmodell helyett kiterjesztett valóságban

Portfolio
A MOME és a Mercedes-Benz együttműködése idén ünnepli a 20. évfordulóját. A stratégiai partnerség az évtizedek alatt folyamatosan fejlődött, az együttműködés keretei és lehetőségei is tágultak. A hallgatók a Mercedes vezető tervezőinek segítségével és szakmai útmutatásával a legmodernebb eszközökkel tervezik a jövő közlekedési eszközeit. Idén nyáron Gorden Wagener, a német prémiummárka vezető tervezője nyitotta meg a MOME Mobility Design Lab-et, ahol a diákok az autók mellett buszokat, drónokat, sőt léghajókat is terveznek. A kreatív elképzelések a technológia fejlődésével már nem agyagmodellekben öltenek testet, hanem a kiterjesztett valóságban tökéletesíthetik terveiket a hallgatók. Hazai designerek munkái a mindennapi forgalomban lévő autókon is visszaköszönnek, tovább erősítve a magyar tervezők nemzetközi elismertségét.

Az egyetem és a Járműtervezési Program egyaránt nagy utat tett meg az elmúlt két évtizedben. A campuson óriási fejlesztések történtek, az évek alatt több hallgatónak is lehetősége nyílt a Mercedes központi tervezőirodájában gyakorlatot szerezni, sőt hosszútávon is a prémiummárka tervezőcsapatába kerülni. Az idei nyár folyamán Gorden Wagener, a Mercedes-Benz vezető tervezője nyitotta meg a Mobility Design Lab-et, ahol a hallgatók a legmodernebb technológiákkal és a gyár vezető tervezőinek útmutatásával alkothatják meg a legújabb modellterveket.

Az évfordulóra az egyetem nagyszabású kiállítást szervezett, amelynek keretében a MOME emblematikus tereiben haladva mutatták be a MOME és a Mercedes-Benz közös szakmai útjának meghatározó állomásait, és az egykori hallgatók, mára ismert járműtervezők munkáit. A kiállítás különlegessége, hogy az elmúlt évek kiemelkedő formakoncepcióit makett formájában és a kiterjesztett valóságban, digitálisan is megtekinthették a látogatók. Az esemény így képet adott arról is, hogy a legfejlettebb technológiák hogyan alakítják a járműtervezés jövőjét. 

Az együttműködés egyik kulcsszereplője Robert Lesnik, a Mercedes-Benz külső megjelenéséért felelős igazgatója az interjúban elmondta:

Az elmúlt tíz évben legalább 20 projektet valósítottunk meg, az autókon kívül szédületes járműveket, például marsjárót, vagy speciálisan az indiai igényekre szabott modellt is terveztünk. Szerintem ezek a jövőre nézve nagyon jó alapot jelentenek. A MOME és az egész campus nagy hangsúlyt fektet a kreativitásra, előhozza az alkotói energiákat, és segít a fiatalok kreativitásának kibontakozásában. Ez pedig fantasztikus."

A szakember a képzési program vezetéséért és annak folyamatos fejlesztéséért, valamint az egyetem számára kiemelkedően értékes oktatói tevékenysége elismeréseként címzetes tanári címet kapott az egyetemtől.

Címlapkép: Ács András - Portfolio

A cikk megjelenését a MOME támogatta.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF