MOME Mercedes Benz Mobility Design LAB
Gazdaság

Mercedeseket is terveznek Budapesten: járműdesign-műhelyt adtak át a MOME-n

Gergely András
A MOME két évtizede kapcsolódott be az európai autóipar tervezőmunkáiba, húsz évvel ezelőtt kötött stratégiai partnerséget a Mercedes-Benz AG-val, amelynek keretében a német prémiummárka vezető tervezői tartanak rendszeres kurzusokat a budapesti campuson.  A kreatív gondolatok a mindennapi forgalomban lévő autókon is visszaköszönnek, tovább erősítve a magyar tervezők nemzetközi elismertségét. A régióban egyedülálló Mobility Design Lab megnyitása lehetőséget teremt arra, hogy a hazai designerek akár a kiterjesztett- és virtuális valóság eszközeivel még változatosabb feladatokat oldjanak meg, és egyre nagyobb hozzáadott értékkel járuljanak hozzá az európai autóipar fejlődéséhez.

A digitalizáció robbanásszerű elterjedése az autóipart sem kerüli el, az európi autógyártók pedig nem maradhatnak le akár a mesterséges intelligencia vagy az önvezető technológia implementálásban az ázsiai versenytársaik mögött. A Mercedes-Benz ezért kiemelt hangsúlyt fektet például az ember-gép közötti kommunikáció tökéletesítésére, a megváltozott lehetőségek és igények kiszolgálására.

A mobilitás dimenziói gyorsan tágulnak, ami a design szakmát is gyökeresen új kihívások elé állítja.

MOME Mercedes Benz Mobility Design LAB

Annak érdekében, hogy a jövő hazai tervezői ne csak a lépést tudják tartani a technikai forradalommal, hanem az elsők között reagálhassanak az új kihívásokra, a MOME új műhelyt nyit Mobility Design Lab néven. A mobilitás jövőjét kutató és alakító intézetben az autók mellett drónok, hajók, motorok és más közlekedési eszközök létrehozásával, és az azokhoz kapcsolódó felhasználói élmény-tervezéssel is foglalkozhatnak majd a hallgatók.

Az autótervezésben teljesen új szemléletre van szükség

Az egyetem megújuló Járműtervezés Programjához kapcsolódó MOME Mobility Design LAB megnyitóján a Mercedes-Benz vezető designere, Gorden Wagener elmondta: "Olyan gyors változáson megy keresztül az autóipar, amely a tervezőktől is teljesen új szemléletet kíván. Nem elég csak önmagában autókat tervezni, ennél sokkal komplexebb megközelítéssel kell a mobilitási kihívásokat megoldani. Rendszereket, ökoszisztémát kell létrehozni, amely reális válaszokat ad az aktuális kihívásokra.

A designszemlélet, a több diszciplínát egyszerre átölelő, holisztikus megközelítés a reneszánszát éli, és egyben a jövőt is ez jelenti.

Gorden Wagener, a Mercedes-Benz vezető designere
Gorden Wagener, a Mercedes-Benz vezető designere

A design területén is fontos a hozzáadott érték növelése

A 20 éves stratégiai megállapodás jó példája a magánszektor és a felsőoktatás kölcsönös előnyökön alapuló együttműködésének. Míg a Mercedes-Benz a hallgatói projektek során új, kreatív impulzusokat kaphat, addig a diákok a világ élvonalába tartozó designerektől tanulhatnak, és kiemelkedő teljesítmény esetén akár az autógyártó központi designstudiójában is tökéletesíthetik tudásukat.

Böszörményi Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke
Böszörményi Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke

Az eseményen Böszörményi Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke szerint: „Az egyetem és a Mercedes-Benz együttműködésének fejlesztése lehetőséget ad arra, hogy a hazai designerek még magasabb hozzáadott értékkel járuljanak hozzá az európai autóipar versenyképességéhez. A cél, hogy az országban a gyártókapacitásokon, illetve a magas színvonalú autómérnöki tudáson túl a design és terméktervezés területe is hangsúlyosan megjelenjen.  Az egyetemi fejlesztésekkel mindez lehetővé válik a jövőben”

MOME Mercedes Benz Mobility Design LAB

A MOME a Mobility Design LAB műhelyben a legfejlettebb technológiák elsajátításával a diákok képesek megfelelni a piaci igényeknek, valamint reagálni a változó társadalmi és környezeti elvárásokra. Az elképzeléseiket, terveiket, pedig – a digitalizációs elvárásoknak megfelelően – kiterjesztett- és mesterséges intelligencia segítségével korszerűen jeleníthetik meg. Az elkövetkező évtizedek mobilitását az önvezető technológia, a mesterséges intelligencia, illetve az új technológiák és felhasználóik közötti kapcsolat minősége fogja meghatározni. Az új műhelyben a hallgatók ezekre a történelmi kihívásokra keresik az elkövetkezendő években a válaszokat a világ vezető designerei segítségével.

Fotók és címlapkép: Pictorial Collective/Portfolio

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
villanyóra rezsi