Vállalkozásfejlesztési programot indított a MOME

Vállalkozásfejlesztési programot indított a MOME

Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki a MOME oktatói, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak. Az egyetem a Portfolio-t arról tájékoztatta, hogy a Business to Design (B2D) oktatási program megvalósításában a szektor elismert szakemberei, vállalkozói, a MOME alumnija, valamint meghívott nemzetközi előadók is részt vesznek. Különlegesség, hogy az oktatási program a tanterv része, így minden alapszakos hallgató számára kötelező tárgy.

Sok magyar cég hibázik, amikor új terméket fejleszt: a design már az elején fontos

Sok magyar cég hibázik, amikor új terméket fejleszt: a design már az elején fontos

2022-ben is kutatást készít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központja a design üzleti felhasználásáról, amelyben arra keresik a választ, hogy milyen mértékben használják a régió vállalatai a designt működésük különböző területein. A Portfolio a kutatás kapcsán az Innovációs Központ vezetőjét, Lasma Ivaskát kérdezte arról, hogyan látja a magyar cégek design-érettségét, mikor érdemes ennek a területnek bekapcsolódnia a termékfejlesztésbe, és arról, hogy mit vár az idei felméréstől.

Mekkora szerepe van a designnak az üzletben? Magyar cégvezetőket is kérdez a MOME

Mekkora szerepe van a designnak az üzletben? Magyar cégvezetőket is kérdez a MOME

Idén második alkalommal készít kutatást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központja a design üzleti felhasználásáról. Az Innovációs Központ az egyetem kutató, fejlesztő, innovációs egysége, és egyben Közép-Európa egyik legnagyobb kreatív-innovációs központja is. A kutatásban arra keresik a választ, hogy milyen mértékben használják a régió vállalatai a designt működésük különböző területein, legyen szó formatervezésről, ügyfélszerzésről vagy akár stratégiáról.

Videó: Budapesten születnek a legújabb Mercedesek - agyagmodell helyett kiterjesztett valóságban

Videó: Budapesten születnek a legújabb Mercedesek - agyagmodell helyett kiterjesztett valóságban

A MOME és a Mercedes-Benz együttműködése idén ünnepli a 20. évfordulóját. A stratégiai partnerség az évtizedek alatt folyamatosan fejlődött, az együttműködés keretei és lehetőségei is tágultak. A hallgatók a Mercedes vezető tervezőinek segítségével és szakmai útmutatásával a legmodernebb eszközökkel tervezik a jövő közlekedési eszközeit. Idén nyáron Gorden Wagener, a német prémiummárka vezető tervezője nyitotta meg a MOME Mobility Design Lab-et, ahol a diákok az autók mellett buszokat, drónokat, sőt léghajókat is terveznek. A kreatív elképzelések a technológia fejlődésével már nem agyagmodellekben öltenek testet, hanem a kiterjesztett valóságban tökéletesíthetik terveiket a hallgatók. Hazai designerek munkái a mindennapi forgalomban lévő autókon is visszaköszönnek, tovább erősítve a magyar tervezők nemzetközi elismertségét.

Célzott programmal erősítik az ingatlanfejlesztések és a művészet kapcsolatát

Célzott programmal erősítik az ingatlanfejlesztések és a művészet kapcsolatát

2022. október 7-én BUILDING ON ART / A MŰVÉSZETRE LEHET ÉPÍTENI címmel szakmai találkozó zajlott le az Art Market Budapest kísérőeseménye, az Inside Art nemzetközi művészeti konferencia keretében a Bálna Budapest épületében. A szakmai eseményen az alapítók bejelentették a BUILDING ON ART, HUNGARY elnevezésű együttműködési platform létrehozását, amelynek célja, hogy a magyarországi beruházások esetében elterjedt gyakorlattá váljon műalkotások valamilyen formában történő befogadása.

Mercedeseket is terveznek Budapesten: járműdesign-műhelyt adtak át a MOME-n

Mercedeseket is terveznek Budapesten: járműdesign-műhelyt adtak át a MOME-n

A MOME két évtizede kapcsolódott be az európai autóipar tervezőmunkáiba, húsz évvel ezelőtt kötött stratégiai partnerséget a Mercedes-Benz AG-val, amelynek keretében a német prémiummárka vezető tervezői tartanak rendszeres kurzusokat a budapesti campuson.  A kreatív gondolatok a mindennapi forgalomban lévő autókon is visszaköszönnek, tovább erősítve a magyar tervezők nemzetközi elismertségét. A régióban egyedülálló Mobility Design Lab megnyitása lehetőséget teremt arra, hogy a hazai designerek akár a kiterjesztett- és virtuális valóság eszközeivel még változatosabb feladatokat oldjanak meg, és egyre nagyobb hozzáadott értékkel járuljanak hozzá az európai autóipar fejlődéséhez.

Új kutatás: mennyire tudják használni a magyar cégek a design lehetőségeit?

Új kutatás: mennyire tudják használni a magyar cégek a design lehetőségeit?

A régióban elsőként mutatott be kutatást a MOME Innovációs Központja a design üzleti felhasználásáról. Az Innovációs Központ az egyetem kutató, fejlesztő, innovációs egysége, és egyben Közép-Európa egyik legnagyobb kreatív-innovációs központja is. Most publikált, Use of design in business című kutatásukból kiderül, hogy a design elsősorban akkor számít a magyar cégeknél, ha termékfejlesztésről, ügyfélszerzésről vagy marketingtevékenységről van szó.

Ez most a világ legszebb épülete - Videón az egyedi formavilág

Ez most a világ legszebb épülete - Videón az egyedi formavilág

A világ legszebb épületeként hivatkoznak a Dubajban nemrég átadott jövő múzeumára. A rozsdamentes acélból készült és üvegszálakkal borított épületen arab nyelvű idézetek olvashatók, belül pedig hét szinten mutatja be az emberiség jövőjével kapcsolatos elképzeléseket.

Milliárdokat fektetnek a kreatív iparba: jöhetnek a nemzetközi magyar márkák is?

Milliárdokat fektetnek a kreatív iparba: jöhetnek a nemzetközi magyar márkák is?

A kreatív ipar Magyarországon jelentős mértékben, közel 3,7 százalékkal járul hozzá az ország GDP-jéhez, a foglalkoztatottak 4,4 százalékát adja. Noha évek óta látszik, hogy az iparágon belül a divat és a design egyre bővülő piac, egészen 2019-ig kellett arra várni, hogy létrejöjjön hazánkban az első, erre a két iparágra fókuszáló kockázati tőkealap. Utánajártunk, mi történt az indulás óta, hány megvalósult befektetésnél tart a Hiventures, és hogy hogyan érintette a kreatív szakmát a koronavírus okozta gazdasági válság.

Októberben rendezik a Budapest Design Weeket

Októberben rendezik a Budapest Design Weeket

2021-ben 18. alkalommal rendezi meg a Budapest Design Weeket a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT). A rendezvénysorozat, melynek központi témája a New Standards lesz, október 8. és 17 között hibrid formában valósul meg.

A vállalkozások sikere múlhat a designon

A vállalkozások sikere múlhat a designon

A Magyar Formatervezési Tanács idén is meghirdeti Design Menedzsment Díj pályázatát. Az elismerésre a bírálóbizottság tagjain kívül bárki jelölhet vállalkozásokat, nonprofit intézményeket. Az egymillió forinttal járó díj célja elismerni a designtudatos szemléletben, a design alkalmazásában és szakszerű menedzselésében élen járó szervezeteket.

Alapjaiban változik meg az, ahogy bankolunk: a design új korszakot nyit a pénzügyekben is

Alapjaiban változik meg az, ahogy bankolunk: a design új korszakot nyit a pénzügyekben is

A design kifejezést elsőre kevesen társítanák a banki szolgáltatásokkal, azonban IT oldalról már talán könnyebb csatolni a témát: az utóbbi években a design kompetencia a digitális transzformáció egyik legfontosabb területévé vált, ugyanis az ügyfélélményt csak akkor tudják növelni a bankok, ha megismerik az igényeket és az alapján tervezik meg folyamataikat. Ebben a tervezési folyamatban kap kulcsszerepet a design.

Átalakul a MOME, erősítik az együttműködést az üzleti szférával

Átalakul a MOME, erősítik az együttműködést az üzleti szférával

Több egyetem működése is alapjaiban változik meg a Fokozatváltás a felsőoktatásban elnevezésű kormányzati stratégia keretében. A folyamat formai része most zajlik, de az eredményesség évtizedes távlatban lesz mérhető - mondta a Portfolio-nak Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet (MOME) felügyelő alapítvány kuratóriumának leendő elnöke, aki úgy látja, hogy a közeljövő nagy sikertörténetei a dizájn, a technológia és az üzlet határterületein jönnek létre. Ezért is szükséges, hogy közeledjen egymáshoz az alkalmazott művészetekkel foglalkozó egyetem és az üzleti szféra, a nagyvállalatok mellett a kkv-kat is megcélozva.

Felkapottak a fiatal alkotók dizájntárgyai

A dizájnalkotások iránti kereslet nagy felfutásának lehettünk tanúi az elmúlt években, aminek köszönhetően ezek a tárgyak kiléptek az iparművészeti múzeumok és az elit üzletek sugarából, és elérhető árú, mindennap használható, hordható alkotásokká váltak. Ez a folyamat sok új, a tervezéssel addig csak kacérkodó fiatal alkotót vezetett a dizájntárgyak készítése felé. Szerencsére ezekkel a tendenciákkal együtt a hazai infrastruktúra is fejlődött, megjelentek a különféle dizájn vásárok, piacok. Mostani összeállításunkban olyan magyar dizájnerek tárgyait mutatjuk be, akik alkotásaikkal a műtárgy.com-on is képviseltetik magukat.

  • 1
  • 2
Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagyon gyorsan terjed egy régi-új fertőzés Magyarországon - Ezt kell tenni, hogy megelőzzük a halálos bajt!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.