élelmiszer
Gazdaság

Egyik EU-s országban sem drágultak olyan mértékben az élelmiszerek, mint Magyarországon

Portfolio
Ma közölte az Eurostat az egyes tagállamok inflációs rangsorát októberből. Minden termékre vonatkozóan a magyar infláció a harmadik legnagyobb volt Európában, az élelmiszerek viszont idehaza drágultak messze a legnagyobb mértékben mind havi, mind éves szinten.

A magyar infláció a harmadik legnagyobb volt Európában októberben: a 21,9%-os áremelkedést csak az észt és a litván infláció múlta felül, de utóbbi két országban sem volt sokkal magasabb az éves drágulás mértéke, mint idehaza. Nagyon közel van még a dobogóhoz a lett infláció, ezután viszont egy nagyobb szakadás következik, a holland infláció mértéke 16,8%. A legkisebb drágulást Franciaországban (7,1%) és Spanyolországban (7,3%) mérték.

Ha megnézzük a havi bázisú inflációt, akkor nagyon eltérő képet látunk. Több országban szeptemberről októberre már csökkentek az árak minden termék átlagában, Magyarországon viszont 2,1% volt a havi bázisú infláció, ami szintén az egyik legmagasabb érték (de az Olaszországban mért havi 3,8%-os drágulásról jócskán elmarad). Mivel a havi dinamika messze meghaladja az észt és a litván áremelkedés mértékét (-1,6, illetve 0,8% havi bázison), így könnyen lehet, hogy novemberben már a magyar infláció lesz a legmagasabb Európában.

Legalábbis ami az összes terméket érinti, az élelmiszerek körében ugyanis már most is Magyarországon mérték a legnagyobb áremelkedést.

Egy év alatt 43%-kal nőtt az élelmiszerek ára idehaza, ezzel abszolút az első helyen van a magyar élelmiszer-infláció az EU-ban. Ezt követi a litván (32,6%) és a lett (29,6%) adat. Szlovákiában és Csehországban is 26% volt az élelmiszerek éves drágulása, Lengyelországban és Romániában 21%.

A legkisebb élelmiszer-inflációt Írországban és Luxemburgban mérték, mindkét helyen 10,5% volt a drágulás mértéke. Az EU átlagát tekintve az élelmiszerek 17,3%-kal drágultak éves szinten.

Címlapkép: Getty Images

eu európai unió brüsszel
üresrégiház
Tematikus PR cikk
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
eu európai unió brüsszel