orbán viktor szankció
Gazdaság

Orbán Viktor bemondta, mekkora veszteséget okoznak a szankciók Magyarországnak

MTI
A szankciós politika nem elvi kérdés, emiatt ugyanis az energiaárak az egekbe szöktek, ez pedig évente 10 milliárd eurós hiányt jelent a magyar gazdaságban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésén, pénteken Budapesten.

A kormányfő kifejtette: ebből 6 milliárd eurót a gazdaságnak kell "lenyelnie", míg 4 milliárd, vagyis mintegy 1600 milliárd forintos teher a költségvetésen marad.   

Hangsúlyozta: ez az az összeg, amit az ország nem tud társadalmi célokra, például béremelésekre vagy adócsökkentésre fordítani.    

Ebből a szemszögből nem tűnik túlzónak a magyar szankcióellenes politika - hangsúlyozta Orbán Viktor.

V4 jelentősége

Orbán Viktor a visegrádi négyekről (V4) közölte: 2019-ben is hangsúlyozták a V4 fontosságát, és ugyan ma is fontos, de a dinamikája megváltozott. "A csehek és a szlovákok részéről föl is merültek bizonytalanságok, illetve megjelentek olyan vélemények, amelyek a V4 fontosságát hátrább sorolták a saját külpolitikájukban" - fogalmazott.

Úgy látja, "a lengyelekkel sem egyszerű az együttműködés", mert ugyan a V4 alapvető céljaiban továbbra is fennáll az egyetértés, de az orosz-ukrán háború ezt a kapcsolatot átalakította, bonyolultabbá tette, dacára annak, hogy mindketten abban érdekeltek, hogy "Oroszország ne jelentsen fenyegetést a térségre", illetve Oroszország és Közép-Európa között legyen egy szuverén állam - mutatott rá.

A miniszterelnök szerint a célokban egyetértenek Lengyelországgal, de az eszközökben nem. Magyarország híve a tűzszünetnek, a béketárgyalásnak és egy olyan európai biztonsági rendezésnek, amelyben van kijelölt helye Oroszországnak, "olyan helye, amely számunkra nem hátrányos és nem veszélyes".

Kitért rá: új kapcsolatrendszereket is építenek "szokatlan dimenziókban és keretekben", ilyen a szerb-osztrák-magyar együttműködés, amely remélhetőleg "tartós struktúrákat is talál majd".

A szankciókat felül kell vizsgálni Orbán Viktor szerint

Kifejtette: ha a szankciós politika változna, az energia ára akár meg is feleződhetne.

Felidézte, hogy a szankciók bevezetésekor a terv azt volt, hogy "ásunk egy gödröt, amibe az oroszok beleesnek", és ez aláássa a hadviselő képességüket.    

De a helyzet sosem volt olyan eszkalált, mint most, mindez a háború elhúzódásához vezetett, ezért Magyarország bizalmatlan a szankciókkal szemben - folytatta a miniszterelnök.    

Kijelentette: a rosszul megtervezett szankciók felülvizsgálatot igényelnek, át kell gondolni, azok közül melyiket kell folytatni, melyiket feladni.

Szólt arról is, nem biztos, hogy azok a háború haszonélvezői, akik a kirobbantói voltak. A haszonélvezők között említette Amerikát és Kínát.

"Azért vagyunk vesztesek, mert nincs európai vezetés" - közölte. Nem lehet tudni, kik a meghatározó szereplők és erők, és így a kontinens nem tudja az érdekeit érvényesíteni - magyarázta. Szerinte Európa minden egyes nappal gyengébb lesz, az amerikaiak egyre többet nyernek, a kínaiak erősödnek.

Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

orbán viktor háborús veszélyhelyzet
bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
mol dunai finomító