Portfolio signature

Akár rendkívüli bérmegállapodás is lehetséges?

Nagy Károly
A Magyar Nemzeti Bank már elküldte az idei és jövő évi gazdasági várakozásait a bértárgyalásokon érdekelt munkáltatói és munkavállalói szervezetek felé, de a kormány még nem közölte a saját előrejelzéseit. Ettől függetlenül úgy tűnik, hogy jövő héten tárgyalóasztalhoz ülnek a munkaadók és a munkavállalók, de a korábbi évekkel szemben jóval nehezebb tárgyalások várhatók. Már csak azért is nehéz lehet majd a béralku, mert az infláció magas – októberben már 21,1 százalékos volt –, viszont a cégek teherviselőképessége a többszöröződő energiaárak miatt igencsak véges. A munkaadói oldal így nem éves, hanem ennél rövidebb távú béregyezségnek örülne. Ezt azonban a szakszervezetek egyelőre elutasítják.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke vetette fel nemrég, hogy a bizonytalan energiaár-helyzet és a magas infláció miatt nem tartaná rossz megoldásnak, ha csak fél évre kötnének minimálbér megállapodást a munkaadók és a munkavállalók. A Portfolio megkeresésére Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke úgy reagált, hogy ő már 3 hónappal korábban előállt egy hasonló javaslattal, mert már akkor érzékelhető volt, hogy egy rendkívül bonyolult gazdasági helyzet kezd kialakulni.

Nagyon nagy a bizonytalanság. Nem tudjuk, hogy mi történik a világban jövőre

- mondta Rolek Ferenc.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja az év végi akciónk keretében 19990 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések