nagy márton
Gazdaság

Máris átalakul az Orbán-kormány

Portfolio
December 1-jétől Lantos Csaba vezetésével önálló Energiaügyi Minisztérium, január 1-jétől Nagy Márton (képünkön) vezetésével önálló Gazdaságfejlesztési Minisztérium jön létre egy friss törvényjavaslat szerint. A Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium új nevet kap.

Lantos Csaba mellett Nagy Márton is önálló minisztériumot kap

December 1-jei és január 1-jei hatállyal is változtatna a kormány a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló 2022. évi II. törvényen. Az itt olvasható javaslatot előadóként Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyzi. A változások:

 • 2022. december 1. napjától az Energiaügyi Minisztérium a Technológiai és Ipari Minisztérium átnevezésével működik tovább.
 • Szintén ekkortól az Építési és Beruházási Minisztérium új névvel folytatja működését, mely igazodik a kormányzati szerkezet változásához: Építési és Közlekedési Minisztérium lesz a neve.
 • 2023. január 1. napjától Magyarország minisztériumainak felsorolása kiegészül a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal, amely a Miniszterelnöki Kabinetirodából történő kiválással jön létre.

November 14-én jelentette be Gulyás Gergely, hogy távozik Palkovics László a kormányból, a Technológiai és Ipari Minisztérium a korábbi formájában megszűnik, és átalakul úgy, hogy új energetikai miniszter, Lantos Csaba vezeti. A TIM-ből az ipari területek Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez, a közlekedési területek Lázár János építési és beruházási miniszterhez, a felnőttképzés és az innovációval összefüggő területek pedig Csák János kulturális és innovációs miniszterhez kerülnek - közölte akkor Gulyás Gergely. Csák János később elmondta: vállalkozásfejlesztésért és a foglalkoztatáspolitikáért szintén Nagy Márton minisztériuma felel majd.

Az új miniszterrel, Lantos Csabával testvérlapunk, a Pénzcentrum készített nagyinterjút még tavasszal az Első Yard című podcast sorozat részeként. 1962. január 28-án született, Hódmezővásárhelyen és Nyíregyházán nőtt fel. Egyetemre a Közgázra, akkori nevén a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre járt, ahol a Rajk László Szakkollégium tagja lett. A szakkollégium alatt rálátott egy másik, a Rajkhoz hasonló intézmény, az akkor alakuló Bibó István Szakkollégium életére is, így pedig megismerhette a későbbi Fidesz több fontos egyéniségét is – köztük Orbán Viktor miniszterelnököt. Lantos sok szakkollégistától eltérően, nem a politika felé vette az irányt, a diplomaszerzés után nem sokkal az akkor alakuló kétszintű bankrendszerben kezdett dolgozni, bár eredetileg városszociológusnak készült. További részletek:

A minisztériumok új felsorolása

Az eddigi 11 helyett 12 minisztérium lesz, január 1-jétől a törvényjavaslat szerint Magyarország minisztériumai a következők:

 • Agrárminisztérium,
 • Belügyminisztérium,
 • Energiaügyi Minisztérium,
 • Építési és Közlekedési Minisztérium,
 • Gazdaságfejlesztési Minisztérium,
 • Honvédelmi Minisztérium,
 • Igazságügyi Minisztérium,
 • Kulturális és Innovációs Minisztérium,
 • Külgazdasági és Külügyminisztérium,
 • Miniszterelnöki Kabinetiroda,
 • Miniszterelnökség és
 • Pénzügyminisztérium.
bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar
Tematikus PR cikk
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Benzinkút