Előfizetői tartalom

Kiderült: különleges gázársapkát javasol Brüsszel – Jöhet a kötelező gázspórolás!

Portfolio
Ma egy olyan piaci korrekciós mechanizmus bevezetésére tett hivatalos javaslatot az Európai Bizottság, amely két hétig tartó extrém gázpiaci árkörnyezet esetén nyúlna bele jogszabályi alapon a holland TTF gáztőzsdén születő ügyletek egy részének árába. Sőt, a Bizottság arra is készül, hogy elrendelje a kötelező 15%-os gázspórolást minden tagállam számára, amelynek kereteiről nyáron már megállapodtak a tagállamok. A ma bejelentett javaslatról már csütörtökön, november 24-én, tudnak tárgyalni egy rendkívüli ülésen az energetikai szakminiszterek és akár dönteni is tudnak róla.

A Bizottság közleménye emlékeztet rá, hogy augusztusban közel két hétig extrém piaci gázárkörnyezet alakult ki az orosz szállításokkal kapcsolatos bizonytalanságok és a betárolási tevékenység nyomán (átmenetileg 340 euró/MWh körülig ugrottak az árak), amely időszak súlyos károkat okozott az európai gazdaságnak. Azért, hogy ez lehetőleg ne forduljon elő még egyszer...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái