maszk a földön
Gazdaság

Mégis mit művel a koronavírus Magyarországon? Ezek most a legfertőzöttebb megyék

Portfolio
Háromszor annyi új fertőzött, két és félszer annyi kórházi beteg, másfélszer annyi haláleset, mint tavaly ilyenkor – írtuk a járvány aktuális állásáról október közepén. Azóta pozitív fordulat történt, és immár minden mutatóban jobban áll Magyarország az elmaradt őszi „járványhullámban”, mint 2020-ban vagy 2021-ben. Hogy nem csak a gyatra tesztelési gyakorlat áll a pozitív fordulat mögött, azt a kedvező kórházi adatok is bizonyítani látszanak. Cikkünkben bemutatjuk a megyei adatokat.

4098 új fertőzöttet és 61 halálesetet regisztráltak a múlt héten a hazai koronavírus-járványban, mindkét adat további csökkenést jelez. A kórházban ápoltak száma azonban 749-ről 770-re, a lélegeztetőgépen lévőké 10-ről 11-re emelkedett – derült ki szerdán reggel a koronavirus.gov.hu-n közzétett heti adatokból. Az már elsőre megállapítható volt, hogy a járványgörbe szépen ereszkedik lefelé.

Megnéztük, mit jelent ez az előző két évhez képest, és a válasz egyértelmű: egyelőre elmaradt a korábbi két évben szokásos őszi járványhullám beindulása. A legutóbbi adatok szerint az új fertőzöttek száma mindössze 6,5%-a a tavaly ilyenkor, a delta variáns okozta negyedik hullámban tapasztaltnak. Itt még gyanakodhatnák arra, hogy a légúti fertőzéssel rendelkezők nem teszteltetik magukat (az egy évvel ezelőttihez képest a mentőszolgálat sem végez ilyet), de a kórházi adatok alapján valóban kedvezőbb a kép.

A kórházban ápolt covidosok száma ugyanis 12%-on áll az egy évvel ezelőttihez képest, és a lélegeztetőgépen lévők száma is töredéke a tavaly őszinek.

A halálesetek számában hasonló visszaesés látható: a napi 9 halott jócskán elmarad az egy évvel korábbi 139-től és a két évvel korábbi 100-tól is, előbbinek mindössze a 6,3%-a. Elképzelhető, hogy a valós arány valamivel magasabb, hiszen a tesztelési kapacitások csökkenésével visszaesett a felderítési hatékonyság, erre a választ majd a később megjelenő többlethalálozási statisztikák adhatják meg. Az adatok óvatos értelmezésére ad okot az is, hogy a szennyvíz koronavírus-koncentrációja a legtöbb nagyvárosban továbbra is az emelkedett tartományba sorolható, bár több helyen csökken:

Lássuk a megyei adatokat! A Portfolio szokásos térképén látható, hogy a múlt héten Békés, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében volt népességarányosan a legmagasabb az új fertőzöttek száma, de ezekben a megyékben is jelentősen elmarad a korábban látottól.

A legkevesebb új fertőzöttet ezzel szemben Nógrád, Vas és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálták.

A múlt héten az előző héthez képest mindössze három megyében emelkedett az esetszám: Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében. A legnagyobb mértékben Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Tolna megyében csökkent az új fertőzöttek lélekszáma.

Az országos és a fővárosi mellett a „legszélsőségesebb” megyék járványgörbéjét mutatja alábbi ábránk. Szinte egyöntetű lecsengés látható mindenütt, ami a gyorsan terjedő omikron variáns mutálódása és az új alvariánsok terjedése ellenére vélhetően a népesség (oltással vagy megfertőződéssel) eddig megszerzett immunitásával magyarázható.

Címlapkép: Getty Images

Csanyi Sandor Prima Primissima 2022
kina-karanten-koronavirus-covid-19
forint euró

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Csanyi Sandor Prima Primissima 2022