Paks II. godor helyszin
Gazdaság

Tényleg van törésvonal Paks II. alatt, de nem olyan

Portfolio
Az osztrák környezetvédelmi ügynökség szeizmológiai kockázatokról szóló jelentése szerint kétségeket vet fel Paks II. földrengésbiztonsága kapcsán. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának dékánja megismételte: a beruházás helyszíne alatt aktív törésvonal húzódik, azonban ez nem okozhat nagyméretű elmozdulást a földfelszínen - írja az Infostart.

Azt, hogy a paksi beruházás területén törésvonal van, már a '80-as évek eleje óta lehet tudni. Nagyon sok vizsgálat volt, és ennek eredményeként erősítették meg a mostani blokkok földrengésbiztonságát – mondta az InfoRádiónak Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának dékánja.

A korábbi paksi bővítésért felelős államtitkár szerint már a '90-es években volt egy nagyon komoly biztonságnövelő program, ami a a törésvonalból származó többletkockázatokat figyelembe véve megerősítette a meglévő blokkokat. Amikor Paks II. projekt telephelyvizsgálata elindult, akkor a szakemberek már tudtak a törésvonalról, és fontos cél volt annak tisztázása, hogy a törésnek milyen tulajdonságai vannak. A telephelyvizsgálati programra nagyjából nyolcmilliárd forintot költöttek el.

A szakértő szerint rengeteg vizsgálat történt, a rendelkezésre álló méréstechnikákat alkalmazták. Megállapították:

nagyjából húszezer évvel ezelőtt volt elmozdulás a törésvonal mentén, ugyanakkor ez néhány centiméteres nagyságrendű volt.

Aszódi Attila elmondta: tekintettel arra, hogy egy új létesítmény építése során nagyobb talajsüllyedésre méretezik a létesítményt, ez a néhány centiméteres nagyságú elmozdulás nem okoz veszélyt. A telephelyvizsgálati jelentés azért állapította meg, hogy a vető ott van és aktív, mert az elmúlt százezer évben volt földrengés és elmozdulás annak mentén. Ugyanakkor a vető nem képes arra, hogy a felszínen nagy méretű elmozdulást mutasson. A telephely engedélyezésekor ezt tárgyalták, a hatóság ezzel külön foglalkozott, amikor a közmeghallgatás zajlott a telephelyvizsgálattal kapcsolatban.

A kormányoldal felől a közmeghallgatáson Aszódi Attila hívta fel erre a figyelmet. "Ennek az ismeretnek a birtokában adta ki a hatóság a telephelyengedélyt, elfogadva azt, hogy a projekt a szükséges vizsgálatokat elvégezte és a vizsgálatoknak az eredményei megfelelőek" – jelentette ki Aszódi Attila.

Mint mondta, a folyamat során Ausztria többször tájékoztatást kapott a kérdéskörről, februárban ténylegesen egyeztettek. Akkor úgy tűnt, az osztrák szakemberek megértették a magyar fél álláspontját, és a kérdést lezárták.

Nincs új körülmény. Ausztria olyan dolgokat pezdeget, amelyekről sokszor szó volt már

– mondta a szakértő.

A potenciális problémát Paks I. esetében is vizsgálták, de a '90-es években ennek megfelelően a telephely sajátosságait figyelembe véve megerősítették a létesítményt. Hangsúlyozta: nincs új körülmény, ami a létesítmény biztonságát veszélyeztetné. A földrengés mérete és erőssége kapcsán nincs új információ. A földrengésben származó rezgés, mint erőhatást figyelembe vették, és a vizsgálatok nem tártak fel olyan új paramétert, ami a '90-es években végrehajtott biztonságnövelő programnak a sajátosságait zárójelbe tennék.

Címlapkép forrása: Portfolio

bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Benzinkút