víz water tiszta környezetvédelem
Gazdaság

Az egyik legsúlyosabb globális krízis megoldását célozza ez a technológia

Portfolio
Egy nemrég bemutatott hullámhajtású prototípus célja, hogy ivóvizet nyerjen közvetlenül az óceánból; az eszközt fejlesztő Ocean Oasis szerint ez a technológia lehetővé teszi az édesvíz sótalanításon keresztüli előállítását az óceán vizéből, a hullámok energiájának hasznosításával  A prototípus kifejlesztése számos szervezettől kapott már pénzügyi támogatást, többek között az Innovation Norvégiától és a Gran Canaria Economic Promotion Society-től is. A technológiai megoldás egy olyan környezetben kerül tesztelésre, amikor világszerte mintegy 1,1 milliárd ember nem jut ivóvízhez, és összesen 2,7 milliárd ember az év legalább egy hónapjában vízhiánnyal küzd, miközben drasztikusan csökken a kínálat és nagy mértékben nő a kereslet a tiszta ivóvíz iránt mind az iparban, mind a lakosság körében.

A tengeri energia víz-sótalanításra (desalination) való felhasználásának koncepciója előtérbe került a héten, miután egy norvég cég bemutatta a rendszerét, amit a Gran Canaria partjainál lévő vizekben fognak kipróbálni. Az oslói székhelyű Ocean Oasis hétfői nyilatkozatában azt mondta, hogy a hullámok által működtetett prototípus készülékét, amelyet "tengeri úszó sótalanító üzemként" írtak le, Gaia-nak nevezték el. Az üzemet - ami 10 méter magas, 7 méter átmérőjű és nagyjából 100 tonna súlyú - Las Palmasban állították össze, és a Kanári-szigeteki Oceanic Platformon fogják tesztelni.

Az Ocean Oasis szerint a technológiájuk lehetővé teszi az édesvíz sótalanításon keresztüli előállítását az óceán vizéből, mégpedig a hullámok energiájának hasznosításával, illetve ezt követően ivóvizet tudnak majd közvetlenül szivattyúzni a part menti felhasználóknak. A vállalat elmondta, hogy prototípusának kifejlesztéséhez számos szervezet, köztük az Innovation Norway és a Gran Canaria Economic Promotion Society is nyújtott már pénzügyi támogatást, az Ocean Oasis fő befektetője a norvégiai Bergenben székhellyel rendelkező Grieg Maritime Group.

Az Ocean Oasis vezetősége elmondta, hogy a PLOCAN létesítményben végzett tesztelés után egy második létesítményt is szeretne építeni.

Ebben a fázisban a prototípust úgy skálázzuk, hogy képes legyen fogyasztásra alkalmas vizet előállítani

- mondták el a vállalatnál.

Bár a tengeri energiában rejlő lehetőségek kifejezetten izgalmasak, a hullám- és árapály-projektek jelenléte továbbra is nagyon alacsony más megújuló energiaforrásokhoz képest, bár mindenképpen biztató, hogy egyre inkább felfutóban van a terület: az Ocean Energy Europe 2022 márciusában közzétett adatai szerint tavaly 2,2 megawattnyi árapály-kapacitást telepítettek Európában, míg 2020-ban mindössze 260 kilowattot.

A hasonló sótalanítási projektek fontos szerepet játszhatnak az egyik legsúlyosabb világszintű krízis, a globális vízhiány megoldásában. Ami a legfrissebb, vízhiánnyal és szárazsággal kapcsolatos számokat és kilátásokat illeti, az elsivatagosodás elleni küzdelemre fókuszáló ENSZ-konvenció (UNCCD) idei jelentése szerint:

 • 2000 óta az aszályok száma és időtartama 29 százalékkal nőtt.
 • 1970 és 2019 között az időjárási, éghajlati és vízügyi veszélyek a katasztrófák 50 százalékáért és a katasztrófákhoz kapcsolódó halálesetek 45 százalékáért voltak felelősek, főként a fejlődő országokban.
 • A vizsgált időszakban az aszályok a természeti katasztrófák 15 százalékát tették ki,

  DE A LEGNAGYOBB EMBERI ÁLDOZATOT KÖVETELTÉK:

  1970-2019 között mintegy 650 000 ember halt meg ebből az okból kifolyólag.
 • 1998 és 2017 között az aszályok világszerte mintegy 124 milliárd dolláros gazdasági veszteséget okoztak.
 • 2022-BEN TÖBB MINT 2,3 MILLIÁRD EMBERNEK KELL VALAMILYEN MÓDON SZEMBENÉZNIE A VÍZHIÁNNYAL, EZ A TELJES LAKOSSÁG MINTEGY 28,9 SZÁZALÉKA.

Ami pedig a kilátásokat illeti, az azonnali és hatékony kormányzati közbeavatkozások hiányában:

 • 2030-ra 700 millió embert fenyegethet az aszály miatti kitelepítés veszélye.
 • 2040-re a becslések szerint minden negyedik gyermek extrém-vízhiányos területeken fog élni.
 • 2050-re az aszályok a világ népességének több mint háromnegyedét érinthetik, és a becslések szerint évente legalább egy hónapig 4,8-5,7 milliárd ember él majd vízhiányos területeken, szemben a jelenlegi 3,6 milliárddal. 2050-re akár 216 millió ember is elvándorlásra kényszerülhet, főként az aszály és más tényezők - többek között a vízhiány, a terméshozam csökkenése, a tengerszint emelkedése és a túlnépesedés - miatt.

Címlapkép: Shutterstock

auto-benzinkut-uzemanyag-kanna-no
Emmanuel Macron NATO Oroszorszag
áram
Putyin lépett a szennyezett kőolaj ügyében
bankautomatamaszk
Tematikus PR cikk
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
auto-benzinkut-uzemanyag-kanna-no