kína stock
Gazdaság

Az IMF szerint nehéz helyzetben a kínai gazdaság

Portfolio
A kínai gazdaság a koronavírusból történő gyors kilábalása után ismét lassul, és tartósan nyomás alatt marad – állapította meg a 4. cikk szerinti értékelésében az IMF. A Valutaalap idén 3,2, jövőre és 2024-ben pedig 4,4%-os növekedést vár Kínában. Ezek mind elmaradnak a kínai vezetés által várt 5% feletti növekedéstől.

Az IMF megjegyzi, hogy rövid távon a koronavírus-stratégiai kiigazítása (például az átoltottság növelése) és az ingatlanszektor válságának vége támogathatják a növekedést. A kínai gazdaság kezdetben gyorsan kilábalt a koronavírus-válságból a zéró Covid politikának köszönhetően, és a világot el tudta látni fontos egészségügyi kellékekkel – jegyzi meg az IMF, majd hozzáteszik: jelenleg viszont már erőteljes nyomás alatt van a kínai növekedés a koronavírus-járvány vissza-visszatérése, az ingatlanszektor problémái, és a lassuló globális kereslet miatt.

Emlékeztetnek, hogy bár a zéró Covid politikát némileg enyhítették már, a járványgócok gyakori megjelenése vissza-visszatérő lezárásokat hozott Kínában, ez pedig érzékenyen érintette a lakossági fogyasztást és beruházásokat, valamint az ingatlanszektort. Az ingatlanszektor korlátozása pedig lassította a lakáseladásokat és a regionális kormányzatok bevételei is mérséklődtek.

Az IMF fenti előrejelzései során azzal számoltak, hogy a zéró Covid politikát folyamatosan enyhítik és el is engedik majd 2023 második felében.

A kockázatok továbbra is lefelé mutatnak, és olyan tényezők is rontják a kilátásokat, mint a globális gazdaság lassulása, a pénzügyi feltételek további szigorodása. Hosszabb távon pedig a geopolitikai feszültségek okozhatnak nehézségeket, és visszavethetik a külkereskedelmet, a technológiák cseréjét és a közvetlen tőkeberuházásokat.

Címlapkép: Getty Images

4iG_Irodahaz_Montevideo
forint
brusszel europai unio
STA_4224
Tematikus PR cikk
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
STA_4224