worker goldozó ipar termelés gyártás fizetés
Gazdaság

Beszakadt a keresetek vásárlóereje Magyarországon - Már az ár-bér spirál sem segít a dolgozókon

Portfolio
Szeptemberben is folytatódott az átlagkereset szokatlan, éven belüli növekedése Magyarországon, ami újabb bizonyíték arra, hogy elindult az ár-bér spirál. A fizetések növekedése azonban nem tudott lépést tartani az árak robbanásával, így a keresetek vásárlóereje már csökken.

Szeptemberben 504 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon, ami 17,8%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nettó átlagkereset 335 ezer forint volt ugyanebben az időszakban.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan gyorsul a béremelkedési ütem, az előző hónapokban még csak 15, aztán 16% körüli növekedés volt jellemző. A friss adat azt jelenti, hogy Magyarország ma már egyértelműen ár-bér spirállal néz szembe.

A vállalati szektorban 16,8%-kal nőttek a bérek, így az átlagbér a cégeknél megközelítette az 512 ezer forintot. Ilyen gyors béremelkedésre még nem volt példa a vállalatoknál az elmúlt években.

Az ár-bér spirál fokozásából az állam is kiveszi a részét: a költségvetési szektorban megközelítette a 20%-ot a béremelkedési ütem, így az átlagbér ott 478 ezer forintra nőtt. Egy hónap alatt a szociális ellátásban, illetve a közigazgatás, védelem; kötelező társadalom-biztosítás ágazatokban nőtt érdemben a bérdinamika.

A bruttó kereset mediánértéke 409 200 forintot ért el, amely 17,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 284 900 forint volt, 19,2%-kal felülmúlta az előző év szeptemberit.

A KSH rövid értékelése szerint "az átlagkereset növekedéséhez főként a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, valamint a már előre ütemezett és a pótlólagos béremelések járultak hozzá". A minimálbér még az év elején lökött egyet a béreken, az elmúlt hónapok növekedése viszont már egyértelműen az évközi béremelések eredménye, amelyet az egyre aggasztóbb inflációs helyzet okoz.

Miután az árak emelkedése meghaladta a bérek emelkedését, így ma már csökken a reálkereset. Az infláció szeptemberben 20% fölé emelkedett, miután a bérek nem nőttek ilyen gyorsan, így nemzetgazdasági szinten 2%-kal csökkent a reálbér. Ahogy az alábbi ábrán látható, az infláció folyamatos emelkedése év közben "megette" a béremelkedést, így a bérek vásárlóereje visszaesik.

Az alábbi ábrán látható, hogy az elmúlt hónapokban miként zuhant a keresetek reálértéke, miközben gyorsult a rendszeres keresetek növekedése. Ma már a 2020 végi szintre csökkent a reálkereseti index. A rendszeres (prémium, jutalom, különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 481 ezer forintra becsülhető, ez 18,2%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Ez újabb bizonyítéka az ár-bér spirál kialakulásának.

A következő hónapokban minden bizonnyal magas marad a bérdinamika, ráadásul az év végi jutalmak is felfelé hajthatják a béreket. Ugyanakkor az infláció sem áll meg: októberben már 21% felett volt az áremelkedési ütem, az év végére pedig 23-25% közötti pénzromlás is lehetséges. Mindezek tükrében a keresetek vásárlóereje tovább csökkenhet, így tovább rontja a gazdaság növekedési kilátásait.

Címlapkép: Getty Images

Csanyi Sandor Prima Primissima 2022
kina-karanten-koronavirus-covid-19
forint euró

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Csanyi Sandor Prima Primissima 2022