influenzavirus
Gazdaság

Ha ez beválik, az összes influenzavírusra meglehet az ellenszer

Portfolio
Egy frissen közzétett amerikai tanulmány szerint egy kísérleti vakcina széles körű védelmet nyújtott mind a 20 ismert influenza A és B vírus altípusa ellen az első tesztek során, ami megnyitja az utat egy olyan univerzális influenza elleni védőoltás felé, amely segíthet megelőzni a jövőbeli világjárványokat – számol be a hírről a Reuters.

Egy frissen közzétett amerikai tanulmány szerint egy kísérleti vakcina széles körű védelmet nyújtott mind a 20 ismert influenza A és B vírus altípusa ellen az egereken és vadászgörényeken végzett első tesztek során.

A kétadagos vakcina ugyanazt a hírvivő RNS (mRNS)-technológiát alkalmazza, amelyet a Pfizer, a BioNTech, valamint a Moderna fejlesztett ki és a koronavírus ellen használnak. A vakcina apró, mRNS-utasításokat tartalmazó lipidrészecskéket juttat a sejtekbe, hogy az influenzavírus felszínén megjelenő úgynevezett hemagglutinin fehérjék másolatait hozzák létre.

A cél egy olyan vakcina kifejlesztése, amely az embereknek alapszintű immunmemóriát biztosít a különböző influenzatörzsekkel szemben, így a következő influenzajárvány idején sokkal kevesebb betegség és haláleset fordulhat elő

- mondta Scott Hensley, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine munkatársa és a tanulmány vezetője közleményében.

A hagyományos influenza elleni vakcinákkal ellentétben, amelyek a hemagglutinin egy vagy két változatát adják, a kísérleti vakcina 20 különböző típust tartalmaz, abban a reményben, hogy az immunrendszer felismeri az összes olyan influenzavírust, amellyel a jövőben találkozhat – írják.

A laboratóriumi kísérletekben a beoltott állatok immunrendszere felismerte a hemagglutinin fehérjéket, és védekezett az influenza A 18 különböző törzse és az influenza B két törzse ellen. A vakcina által kiváltott ellenanyagszint legalább négy hónapig változatlan maradt - olvasható a Science című folyóiratban megjelent jelentésben.

A vakcina csökkentette a betegség tüneteit és védett a haláltól akkor is, amikor a vakcinában nem szereplő más típusú influenzának voltak kitéve a görények - közölték a kutatók.

A lap megjegyzi, hogy a Moderna és a Pfizer egyaránt rendelkezik mRNS-influenza elleni vakcinával, amely emberi vizsgálatok késői szakaszában van, a GSK és partnere, a CureVac pedig egy mRNS-influenza elleni vakcinát tesztel egy korai fázisú vizsgálatban embereken. Ezeket az oltóanyagokat úgy tervezték, hogy csak négy, a közelmúltban keringő influenzatörzs ellen védekezzenek, de elméletileg minden évben lehetne őket frissíteni.

Az univerzális influenza elleni vakcina, ha sikeres lenne az embereken végzett kísérletek során, nem feltétlenül akadályozná meg a fertőzést. A cél az, hogy tartós védelmet nyújtson a súlyos megbetegedések és a halálozás ellen, mondta Hensley.

Adolfo García-Sastrem, a New York-i Mount Sinai Kórház Globális Egészségügyi és Új Kórokozók Intézetének igazgatója egy nyilatkozatban azt mondta, hogy bár az új vakcinával elért ígéretes eredmények "az influenzavírusok valamennyi altípusával szembeni védekezőképességre utalnak, addig nem lehetünk biztosak benne, amíg nem végeznek klinikai vizsgálatokat önkénteseken.

Címlapkép: Getty Images

Csanyi Sandor Prima Primissima 2022
kina-karanten-koronavirus-covid-19
forint euró

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Csanyi Sandor Prima Primissima 2022