Moldova zászló
Gazdaság

Moldovai áramkimaradások: a románok felteszik a kezüket

MTI
Románia a jövőben is támogatni szándékozik árammal Moldovát, amelynek energiaellátását súlyosan érintik az ukrán energetikai létesítmények elleni orosz tüzérségi támadások, de az elégtelen összeköttetés gondot jelent - jelentette ki csütörtökön Vilniusban Klaus Iohannis román elnök.

 "Eddig mindent szállítottunk, amit csak kértek" - mondta újságírók előtt a román elnök, miután találkozott litván hivatali kollégájával, Gitanas Nausedával.

Az áramkimaradások oka az (...), hogy a román-moldovai összeköttetések nem elégségesek. A romániai áram legnagyobb része Ukrajnán halad át.

A román áramszolgáltatók októberben kezdtek mérsékelt áron áramot szállítani Moldovának. Bogdan Aurescu román külügyminiszter a héten azt mondta, hogy az Európai Unió szállítja a moldovai áramszükséglet 80-90 százalékát.

A román elnök szerint az jelentene megoldást, ha jobb összeköttetéseket létesítenének, közvetlen kapcsolatot hoznának létre Románia és Moldova között, és ugyanez vonatkozik a gáz- és közúti szállításokra is.

Iohannis elmondta, hogy litván partnerével megvitatta az Oroszország elleni új európai uniós szankciós csomagot, és hangsúlyozta, hogy erősebb szankciókra van szükség. Gitanas Nauseda szintén keményebb szankciókat sürgetett Oroszországgal szemben.

"Célunk és kötelességünk, hogy segítsük Ukrajnát, amennyire csak tudjuk, pénzügyileg és gazdaságilag egyaránt, s egyben büntessük is meg az agresszort. A lépésről lépésre haladó politika - értem alatta a szankciókat - nem mindig éri el a célját. A szankciós politika időnként nagyobb hatással van a saját gazdaságunkra. (...) Fel kell mérni a jelenlegi szankciók hatását, és további lépésekről kell dönteni. Litvánia mindig is a szigorúbb szankciókat támogatta. Rövidesen jóvá kellene hagyni az újabb csomagot. Ez jelentős lépés lenne, tekintettel az orosz fegyvergyártásra, a bankokra és a Roszatomra, nem beszélve az alkotmánybíróság bíráiról, akik hozzájárultak és hozzájárulnak a rezsim ukrajnai bűnös tetteihez" - szögezte le Nauseda.

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök csütörtökön Vilniusban kijelentette, hogy Litvánia segítséget kíván nyújtani az orosz támadások által lerombolt ukrajnai infrastruktúra helyreállításához. "Ez ugyanolyan fontos, mint a fegyverszállítás" - tette hozzá. A litván energiaügyi minisztérium szerint a balti ország eddig 3 millió eurót szabadított fel a megrongált ukrajnai energetikai létesítmények helyreállítására. További 2 millió euró támogatás a közeljövőben várható.

Gitanas Nauseda Iohannisszal folytatott tárgyalása után az energetikai infrastruktúra elleni támadásokat a Sztálin által mesterségesen előidézett 1932-1933-as ukrajnai éhínséghez, a Holodomorhoz hasonlította.

Címlapkép: Getty Images

forint190925kettő
vásárlás infláció zöldség üzlet bolt
tanár pedagógus tüntetés sztrájk
cimlap_olaj0916_2
atomerőmű
tyumeny-vasutallomas-sziberia-orosz-ukran-haboru

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
forint190925kettő