olaj tanker hajo
Gazdaság

Nagyon közel az olajárplafon - De mennyire fog ez fájni Putyinnak?

Portfolio
A G7 által javasolt, 65-70 dolláros hordónkénti olajárplafon aligha lenne azonnali hatással Moszkva bevételeire, mivel nagyjából megfelel annak, amit az ázsiai vevők már most is fizetnek - mondta szerdán öt, a beszerzésekről közvetlenül tájékozott iparági forrás a Reutersnek.

Az árplafon célja, hogy megfossza Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai katonai offenzíva finanszírozásához szükséges bevételtől anélkül, hogy nagyobb zavart okozna a globális olajpiacokon, ami az energiaárak emelkedését eredményezné. Az ország pénzügyminisztériuma szerint az olaj- és gázexport idén az orosz bevételek 42 százalékát, 11 700 milliárd rubelt tesz ki, szemben a 2021-es 36 százalékkal, azaz 9 100 milliárd rubellel.

A G7-ek, köztük az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió egésze és Ausztrália december 5-én tervezi bevezetni az orosz kőolaj tengeri exportjára vonatkozó árplafont.

A konfliktus februári kezdete óta India Kína után az orosz olaj második legnagyobb egyedi vásárlójává vált. Az indiai finomítók olyan országok finomítóinak helyét vették át, amelyek szankciókat vezettek be az orosz nyersolajimportra, vagy a negatív hírkeltés elkerülése érdekében elzárkóztak az orosz nyersolajtól. Két forrás szerint egyes indiai finomítók az orosz uráli nyersolajért hordónként 25-35 dollárnak megfelelő árengedményt fizetnek a nemzetközi referenciatermék Brent nyersolajhoz képest. Az ural Oroszország fő exportált nyersanyaga.

Mivel a Brentet szerdán hordónként 85 dollár körül jegyezték, ez az ural hordónkénti 50-60 dolláros árát jelentené, ami a felső határ alatt van.

Ez azt jelentené, hogy az Oroszországgal szemben szankciókat bevezető országokban élő nyugati szállítmányozók és biztosítók szankcióktól való félelem nélkül nyújthatnának szolgáltatásokat az orosz nyersolaj szállítására. Továbbá ez azt is jelenti, hogy Oroszországnak nem kellene beváltania fenyegetését, miszerint leállítja az árplafonhoz ragaszkodó vevők ellátását - mivel a piac amúgy is a plafon alatt van.

Az amerikai pénzügyminisztérium kedden közzétett iránymutatása szerint a plafon az úgynevezett "Free on Board" (FOB) árakra vonatkozik, amelyek nem tartalmazzák a biztosítás és a szállítás költségeit. Ez lenne az az ár, amelyen a nyersolajat eladnák, ha egy vevő elmenne érte egy orosz terminálhoz.

Az indiai finomítók általában fizetnek a nyersolaj kiszállításáért. Ez az ár tartalmazza a biztosítást és a fuvart.

Egy forrás szerint India még a leszállított uráli nyersolajért is 15-20 dollárral kevesebbet fizet hordónként, mint a Brent.

Ez azt jelenti, hogy még a leszállított szállítmányok is nagyjából az árplafon szintjén vannak.

Kereskedelmi források szerint az ural más vevők számára hasonló, 30-35 dolláros árengedménnyel kereskedik a Brenthez képest. A szankciókkal sújtott állami olajvállalat, a Rosznyeft által termelt olaj az alsó határon, a nem Rosznyeft által termelt olaj pedig valamivel feljebb van.

Az amerikai pénzügyminisztérium iránymutatása szerint egyébként az orosz nyersolajimportra szankciókat bevezető országok - például az Egyesült Államok és az Európai Unió - vevői még az árkorlátozás mellett sem vásárolhatnak orosz olajat.

Viszont komplikálja a helyzetet, hogy az Európai Unió kormányai szerdán nem jutottak megállapodásra arról, hogy a G7 keretében milyen szinten szabják meg az orosz tengeri szállítású kőolaj árának felső határát, és csütörtök este vagy pénteken folytatják a tárgyalásokat - mondták uniós diplomaták a Reutersnek.

Csütörtökön az EU 27 kormányának képviselői Brüsszelben találkoztak, hogy megvitassák a G7-ek javaslatát, amely szerint az árplafon hordónként 65-70 dollár között legyen, de ez a szint egyesek számára túl alacsonynak, mások számára pedig túl magasnak bizonyult.

Lengyelország, Litvánia és Észtország szerint a hordónkénti 65-70 dolláros szint túl magas nyereséget hagyna Oroszországnak, mivel a termelési költségek hordónként 20 dollár körül mozognak. Ciprus, Görögország és Málta - a nagy hajózási iparral rendelkező országok, amelyek a legtöbbet veszítenének, ha az orosz olajszállítmányokat akadályoznák - úgy vélik, hogy a felső határ túl alacsony, és kártérítést követelnek a kieső üzletért vagy több időt az alkalmazkodásra.

Az uniós diplomaták szerint az uniós országok többsége - élükön a G7-tag Franciaországgal és Németországgal - támogatja az árplafont, és csak a betartatásának lehetősége miatt aggódnak.

Címlapkép: Getty Images

Csanyi Sandor Prima Primissima 2022
kina-karanten-koronavirus-covid-19
forint euró

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

Tematikus PR cikk
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Csanyi Sandor Prima Primissima 2022