Előfizetői tartalom

Katasztrófa zajlik a Balatonban - Százezrek kikapcsolódása válhat pokollá a betolakodók miatt

Szandányi Levente
A törpeharcsa, mint jelenség, nem új keletű a Balatonban, az invazív faj már évtizedekkel ezelőtt megjelent az egyik legkedveltebb magyar horgászvízben, így a horgászatok alkalmával óhatatlanul is horogra csalhattuk. Saját és ismerőseink tapasztalatai, horgásztársaink beszámolói alapján viszont elmondhatjuk, valami nagyon megváltozott a Balatonban 2022-ben. Az eseti fogásokat a törpeharcsák rendszeres jelenléte váltotta fel, amely sok bosszúságot okozott idén, függetlenül attól, hogy békés, vagy éppen ragadozó halra horgásztunk. A törpeharcsa-állomány robbanásszerű növekedését már friss kutatások és statisztikák is igazolják, tehát elmondható, a problémával a szakértők is tisztában vannak, szorosan követik az eseményeket és próbálnak tenni ellene. Az igyekezetük nem véletlen, hiszen súlyos következményekkel járhat a Balaton élővilágára nézve, ha a törpeharcsa-állomány tovább nő a következő években. A kialakult helyzetben kiemelten fontos, hogy a magyar horgásztársadalom is kivegye a részét a védekezésből és minden legális eszközzel igyekezzen útját állni a balatoni törpeharcsa-inváziónak, mielőtt az százezrek kikapcsolódását változtatja pokollá.

Nagyot koppan a horgászboton a karika kapásjelző, majd baljósan, ugyan azzal a lendülettel zuhan vissza a kiinduló helyzetébe a tótükör fölé. Már megint egy törpeharcsa! Csattan fel Pali barátom a csónak másik végében. Sajnos igaza van, a jelenet aznap este már sokadszorra ismétlődik meg. Hiába még az egyes méretű horog és a jó tíz centis csali küsz is, a Tihanyi-kút...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái