Előfizetői tartalom

Friss adat érkezett: még kitart a magyar beruházások lendülete

Portfolio
A harmadik negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 1,9%-kal meghaladta az előző negyedévi szintet. Ezzel a beruházások nem követték a teljes gazdaság teljesítményét, hiszen a GDP 0,4%-kal zsugorodott a harmadik negyedévben. A friss adat alapján erősödik az a sejtés, hogy a gazdasági fékezést  felhasználási oldalról nézve a fogyasztás korrekciója okozhatta.

Éves alapon 7,7%-os beruházásnövekedést jelentett a KSH, a fő hajtóerőt továbbra is a feldolgozóipar és az ingatlanügyletek ágazat jelentette. A beruházások trendjében nem látszik törés, pedig a kilátások egyáltalán nem biztatók. Ám amíg a költségvetési szektor fejlesztéseiben már látszik a csökkenés, addig a vállalati és háztartási beruházások aktivitása kitartott.

A meghatározó súlyú feldolgozóipari, valamint az energiaipari és lakásberuházások növelték, a szállítás, raktározáshoz, továbbá a mezőgazdasághoz kötődő fejlesztések visszafogták a nemzetgazdasági beruházásokat.

Az éves alapon számolt 7,7 százalékos beruházás-bővülésen belül a teljesítményérték csaknem kétharmadát képviselő építési beruházásoké 10, a több mint harmadát kitevő gép- és berendezésberuházásoké 3,3%-kal nőtt. Rövid bázison viszont a gépberuházás csökkenését mérte a KSH.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái