Előfizetői tartalom

Flesch Tamás: Megyünk a sötét alagút felé

Az elmúlt évtizedek legbizonytalanabb éve lesz 2023 a hazai vendéglátásban. Nemcsak a költségeiket nem látják egyelőre teljesen tiszták a hazai szállodák, hanem azt sem, hogy mekkora potenciális vendégforgalmuk lehet. A szállodák már többszörös földgázárral kénytelenek működni a téli hónapokban, a januártól induló áramárakra pedig a jelenlegihez képest 8-10-szeres ajánlatokat kaptak, ezért a többség a szolgáltatók ajánlatait nem fogadta el. Úgy döntöttek, hogy nem szerződnek le, inkább a piaci ingadozást vállalva fizetnek, bízva abban, hogy jobb lesz az energiapiaci helyezet. Csak januárban, valószínűleg az utolsó-utáni pillanatokban dől el, hogy melyik szálloda marad nyitva, és melyik zár be pár hónapra.

Még november közepén jelentette be a kormány, hogy a turisztikai hozzájárulást október 1-től március 31-ig elengedik. Önmagában ez a döntés sok vidéki szálloda vezetőjét vitte el abba az irányba, hogy mégiscsak nyitva maradnak, legalább az év végéig. A vendégforgalom alapján egyelőre még ki tudják gazdálkodni az elszállt energiaköltségeiket. A novemberi és a decemberi foglaltságok még jók, úgy tűnik, hogy az a döntés, hogy a SZÉP-Kártyák bármelyik alszámlájáról lehet fizetni a szállodai vagy éttermi szolgáltatásokat, még megdobta az év végi forgalmat.

A karácsonyi és a szilveszteri előfoglaltságok is jók. Ennél tovább azonban nem látunk. Az elmúlt évtizedekben nem volt ennyire bizonytalan a helyzet, mint most. Még a koronavírus idején sem.

– vázolt a jelenlegi helyzetet Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének megválasztott elnöke.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés