Előfizetői tartalom

Megjöttek a friss adatok: így fordult lejtmenetbe a magyar gazdaság

Portfolio
A harmadik negyedében az előzetes adattal megegyező mértékben, 0,4%-kal esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye az előző három hónaphoz viszonyítva. Ezzel két év folyamatos növekedése szakadt meg, de az egy évvel ezelőtti szinthez képest a hazai reál-GDP még mindig 4,1%-kal magasabban van. A mai részletes adatokból az is kiderült, hogy a lendületvesztéshez nagyon jelentős mértékben járult hozzá a mezőgazdaság eredménye, amit elsősorban nem az energiaválság, hanem az aszály miatti nagyon rossz terméseredmények befolyásoltak. A háztartások tényleges fogyasztásának növekedése megállt, a beruházási aktivitás viszont még kitartott.

A GDP alakulása egyértelműen jelzi, hogy a magyar gazdaság lassuló trendben van. A rövid bázisú mutató három egymást követő negyedévben esett vissza, a friss adat pedig már visszaesést jelez.

A magyar gazdaság a koronavírus-válságból nagy lendülettel jött ki, tavaly már a teljesítménye elérte a válság előtti szintet, az idén év közepére pedig megközelítette a 2019-ig futó kibocsátási trendet. Ez tört most le, és a várakozások szerint a következő 1-2 negyedév további visszaesést hoz majd.

gdp2

Azt már az előzetes adatközléskor lehetett tudni, hogy a gazdasági lassulását egyrészt a választási kiköltekezés hatásainak kifutása, az energiaválság, illetve az időjárási okokból nagyon gyenge mezőgazdasági termelés okozta. A mai részletes számokból alaposabban is megismerhettük a növekedés szerkezetét.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái