Előfizetői tartalom

Szép csendben épül Magyarország hatalmas védőhálója, amire szükség is lehet az év elején

Beke Károly
Az uniós források felfüggesztése miatt továbbra is kérdéses Magyarország devizaszükségletének biztosítása, illetve az MNB devizatartalékának feltöltése. Ugyanakkor az elmúlt hetekben szép csendben több olyan hír is megjelent, melyek arra utalnak, hogy a kormány már készíti a védőhálót az EU-pénzek esetleges késlekedése vagy tartós elmaradása esetére. Ha ezekből a látszólag apró kockákból összerakjuk a kirakóst, akkor láthatjuk, hogy néhány hét alatt több milliárd eurónyi forrást vont be az adósságkezelő úgy, hogy nem verte különösebben nagydobra.

Vészesen elapadhat a devizatartalék Az MNB október közepén jelentette be, hogy az irányadó kamat azonnali 500 bázispontos emelése mellett az év végéig kész biztosítani az energiaszámla kifizetéséhez szükséges devizagényt a tartalékából. Egyelőre nem tudni, mekkora összegre lesz szükség ehhez, először havi 1,2-1,5 milliárd eurós becslés hangzott el, majd a világpiaci...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái