Előfizetői tartalom

Újabb gigantikus hiány a magyar külkereskedelmi mérlegben

Portfolio
Októberben az előzetes adatok szerint 1010 millió euró deficit keletkezett a külkereskedelmi mérlegben - jelentette a KSH. Ez minden idők harmadik legnagyobb hiányadata.

A magas hiányadat több okból sem jelent meglepetést. Egyrészt október még a gáztárolók feltöltésének időszaka volt, ezért az energiaimport-számlánk még mindig óriási lehetett. Másrészt az ipari termelés sem húzott erősen a negyedik negyedév elején, ami előrevetítette, hogy az exportteljesítmény sem fogja megmenteni a külkereskedelmi mérleget a nagy deficittől. Ehhez képest tulajdonképpen az euróban mért 21%-os éves kiviteli dinamika nem is mondható rossznak, ám a közel 26%-os importnövekedés így is a hiány növekedését okozta.

A külső egyensúlyunk romlásának fő oka továbbra is az energiaárak rendkívül magas szintje, illetve a magyar gazdaság erős energiaimport-függősége. Az októberi hiányadat a harmadik legnagyobb a magyar gazdaságtörténetben, az ezt meghaladó számokért sem kell sokat visszatekinteni: idén augusztusban 1,6, júliusban pedig 1,3 milliárd euró volt a deficit. (Nagy a valószínűsége, hogy az októberi szám is még felfelé mozdul el az adatok későbbi pontosítása során.)

A szeptemberi alacsonyabb (745 millió eurós) hiányadat kapcsán már jeleztük, hogy a mutatót nem érdemes a javulás első jelének tekinteni, mert amögött egyszerű szezonális hatások állhatnak. A következő hónapokban több ellentétes hatás befolyásolhatja a hiány alakulását. Az ipar októberi gyengélkedése felveti a gyanút, hogy a gázév megindulása tartósabban fékezheti a szektor teljesítményét, hiszen sok vállalat most szembesült a durva energiadrágulással. Ugyanakkor a gáztárolók teljes feltöltés közelébe kerültek, ezért az importunk csökkent az elmúlt hetekben. Ez és a gazdaság lassulásából fakadó általános importigény-csökkenés fékezheti a romlást. November egyébként hagyományosan jó hónap szokott lenni a külkereskedelemben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés