Előfizetői tartalom

Földi poklok és növekedési katasztrófák 2022-ben

Portfolio
A koronavírus-válságból magukra találni képtelen kis csendes-óceáni szigetországok, az orosz-ukrán háborúban leginkább érintett gazdaságok, a kincsek átkától szenvedő társadalmak: az idén is igen vegyes képet mutat a legnagyobb gazdasági visszaesést leszenvedők listája.

10-6.

A Portfolio minden decemberben áttekinti, hogy mely országok voltak az adott év növekedési bajnokai és nagy vesztesei. A koronavírus-válság előtti időszakban a legnagyobb veszteseket jellemzően polgárháborúk, társadalmi krízisek, természeti katasztrófák sújtotta országok jelentették, amelyek éppen ezért gyakran kerültek év közben is az érdeklődés középpontjába. Sajnos - ahogy olvasóink sejthetik - több ilyen ország szerepel az idén is a szomorú listán.

A koronavírus-járvánnyal azonban a mezőny jóval színesebbé vált. Érdekes látni például, hogy az idei év nagy növekedési rekorderei között a karibi térség kissé késve korrigáló országai voltak felülreprezentálva. Ennél jóval kevésbé örömteli, hogy az alábbi listánkon a csendes-óceáni szigetek azért lehetnek jelen, mert még mindig a pandémia elhúzódó gazdasági hatásaitól szenvednek.

Listánkat ezúttal is az IMF országonkénti GDP-növekedési előrejelzéseiből állítottuk össze.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés