Előfizetői tartalom

Nagy bejelentést tettek az oroszok: készek növelni a gázszállításokat Európába

Portfolio
A gázhiányos európai piacon továbbra is magasak maradhatnak a gázárak, és ez a piac továbbra is fontos a számunkra, nekünk pedig megvan minden lehetőségünk a gázszállítások helyreállítására, például a Jamál-Európa gázvezetéken – gyakorlatilag ezt a fontos bejelentést tette karácsonyi nagyinterjújában Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes, energiaügyi miniszter az orosz TASZSZ hírügynökségnek. Mindez csak néhány nappal azután hangzott el, hogy ő maga élesen bírálta az uniós gázársapkát, mert szerinte az majd gázszállításokat fog elterelni a világ más részeibe, de ezek szerint a gázhiányos, magas árakkal jellemezhető európai piacot mégiscsak fontos szállítási útvonalnak és bevételszerzési lehetőségnek tartják az oroszok, így többek között a Jamálon és a Török Áramlaton keresztül is készek több gázt szállítani. Ez azért fontos jelzés, mert jelenleg a bő egy évvel ezelőtti gázmennyiségnek nagyjából az ötödét küldik vezetéken Európába és mivel nem jöttek be az extrém magas gázárakról szóló "előrejelzéseik" a télre, most késznek mutatkoznak a volumen növelésével a több árbevétel megszerzésére.

Fontos szignál a Jamál-Európa esetleges helyreállítása Több részletben jelent meg Novak ünnepi nagyinterjúja az energetikai fejleményekről a TASZSZ-on vasárnap, illetve annak feldolgozása két részletben a Reutersen (itt és itt) és az MTI-n. Ezek összedolgozásával az alábbi fő kép tárul elénk a gázpiac kapcsán Novak kijelentései alapján: Az európai piac továbbra is...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés