Előfizetői tartalom

Valósággal rászállnak a hitelminősítők Magyarországra – Van félnivalónk?

Az utóbbi években az volt megszokott, hogy a három nagy hitelminősítő kétszer vizsgálta felül Magyarország adósbesorolását, vagyis összesen volt hat vizsgálat egy évben. 2023-ban viszont a Fitch és a Standard & Poor’s is háromszor vizsgálódik majd, így összesen nyolc alkalomra lehet számítani a cégek naptárai alapján. Ez pedig egybeesik azzal, hogy hosszú évek után megint „izgalmas” lehet a magyar hitelminősítés alakulása, hiszen már idén komoly kockázatokra figyelmeztettek a hitelminősítők.

Szokatlanul sok felülvizsgálat jön 2023-ban

Néhány éve egy uniós szabály miatt a hitelminősítőknek előzetesen közzé kell tenniük egy naptárat arról, mikor vizsgálják felül az egyes országok adósbesorolásait. Ezek a naptárak általában december közepén jelennek meg. Az előzetesen megállapított dátumoktól persze rendkívüli esetben eltérhetnek a cégek.

Eddig az volt a megszokott, hogy a három nagy hitelminősítő kétszer vizsgálta Magyarországot évente, nagyjából fél év eltéréssel, de ugyanez a legtöbb országra is igaz. Most azonban az eddigi hat helyett nyolc vizsgálat lehet 2023-ban, hiszen a Fitch és az S&P is három dátumot adott meg előzetesen.

Látható, hogy nincs semmi rendkívüli az évi három felülvizsgálatban, nem előírás, hogy csak kétszer értékelhetnek egy országot. Ugyanakkor nem csak az derül ki, hogy a Fitch és az S&P a megszokottnál többször jön majd hozzánk, hanem az is, hogy nem sokat várnak az év elején, januárban mindkét cég kipipálja első 2023-as értékelését.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés