Előfizetői tartalom

Csökkenő infláció, gyorsan érkező EU-s pénzek, véget érő háború: íme a közgazdászok optimista előrejelzései

Portfolio
A háborúban beálló fordulatot, valamint az ezt követő piaci felpattanást, a klímavédelem terén történő erőfeszítéseket, és az infláció vártnál gyorsabb enyhülését nevezték meg a Portfolio által megkérdezett közgazdászok. Év végi cikkünkben arra kértük az elemzőket, hogy nevezzenek meg néhány eseményt, amelynek bekövetkezési valószínűsége csekély, de mégis reálisan megtörténhetnek, és amelyek komoly pozitív hatásokkal járnának a gazdaságra és a piacokra.

Véget ér a háború, de legalábbis a Putyin elnöksége

A háború februári kitörése eleve egy negatív forgatókönyv valóra válását jelentette, s gyors véget értével kapcsolatos kezdeti várakozások is illúziónak bizonyultak – emlékeztet Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.

A jelenlegi helyzetben egy belátható időn belül bekövetkező békekötés pozitív forgatókönyv lenne.

Nyeste szerint biztosan javulna ennek hatására a pénz-és tőkepiaci hangulat, erősödne a kockázati étvágy. Az energiaválság enyhülése javíthatná a növekedési és inflációs kilátásokat, csökkennének a stagflációs kockázatok. Az elemző szerint a háború előtti világ ugyanakkor biztosan nem térne vissza, például az Oroszország elleni szankciók vagy azok ez része valószínűleg maradna továbbra is, illetve fennmaradna Európa törekvése, hogy az orosz energiától való függőségét fokozatosan csökkentse.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés