Előfizetői tartalom

Oroszország a szankciók miatt a világpiaci ár feléért tudja eladni az olaját

Portfolio
Alaposan leverték az orosz olaj árát a szankciós intézkedések - írja a Bloomberg. Az Ural típusú kőolajért 37,8 dollárt fizettek pénteken a piacon, ami jóval alacsonyabb, mint a Brent 80 dollár körüli értéke. Bár az Uráli típus egy kicsivel mindig olcsóbb volt, az mindeddig még a háború óta sem fordult elő, hogy ekkora legyen a diszkont az orosz nyersanyagon. Az önkéntes európai embargós lépések ugyan már tavaly elszakították kétféle olajár jegyzéseit egymástól, az ár lefeleződését már a G7-ek szankciós intézkedéseivel hozzák összefüggésbe a szakértők.

December 5-én az Európai Unió szinte teljesen leállította az országból származó tengeri nyersolajimportot, és ezzel Oroszország legfontosabb exportpiaca zsugorodott össze. Ezzel egyidejűleg az EU csatlakozott a G-7 országokhoz, és együtt 60 dolláros felső határt szabtak ki az orosz szállítások árára a külső, harmadik országokban. Az árak egyik fő mozgatórugója valószínűleg...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái