Előfizetői tartalom

Pletser Tamás: a hónap végére újra 100 euró felett lehet a gázár

Portfolio
Már nem Oroszország volt 2022-ben Európa legnagyobb földgázszállítója, Norvégia átvette az elsőséget, emellett pedig jelentős volt a cseppfolyós import is – mondta az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az Infó Rádiónak. Kegyelmi állapotnak nevezte azt, hogy tavaly év végén csökkent a földgáz ára, de szerinte ez nem lesz fenntartható hosszabb távon.

Norvégia tavaly 122 milliárd köbméternyi földgázt szállított az Európa Unióba, miközben Oroszországból 60 milliárd köbmétert földgáz érkezett, jóllehet 2021-ben ez még 155 milliárd köbméter volt. Pletser Tamás szerint az orosz gáz részesedése 2023-ban vélhetően tovább fog csökkenni, mértéke körülbelül 20-30 milliárd lehet, miután lényegében már csak Ukrajnán...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés