bolt infláció
Gazdaság

Itt a friss magyar inflációs adat: még mindig pusztít az áremelkedés, de van egy jó hírünk is

Portfolio
A várt 25% feletti értékkel szemben „csak” 24,5% volt decemberben az infláció – közölte a KSH péntek reggel. Éves átlagban 14,5%-kal emelkedtek a fogyasztói árak, továbbra is elsősorban az élelmiszerek drágulnak, majdnem 45%-kal.

Decemberben 24,5%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon az előző havi 22,5%-os mérték után – közölte a KSH. A maginfláció 24,8% volt, vagyis továbbra is magasabb a headline adatnál. Ez ugyanakkor a vártnál kisebb inflációt jelent, hiszen az elemzők előzetesen 25% feletti értékre számítottak. Kérdés, hogy innen a következő hónapokban mennyivel emelkedik majd a ráta a tetőzés előtt.

Még a vártnál kedvezőbb adat is azt jelenti, hogy

utoljára 1996 márciusában, vagyis majdnem 27 éve volt a mostaninál magasabb az infláció.

A mostani adattal 2022-ben az éves átlagos infláció 14,5% lett, aminél magasabb utoljára 1997-ben volt az áremelkedés, amikor 18,3%-kal nőttek a fogyasztói árak.

Már a novemberi 22,5%-os magyar infláció a legmagasabb volt Európában, decemberben pedig az Eurostat módszertana szerint akár a 25%-ot is meghaladhatta az áremelkedés. A legtöbb országban már csökkenést tapasztaltak az utóbbi hónapokban, itthon van néhány speciálisan magyar tényező, melyek még magasan tartják az inflációt kitolva a tetőzést:

  • A forint tavalyi gyengülése.
  • A kialakuló ár-bér spirál, ami mind a béreket, mind az árakat felfelé hajtja.
  • Az árstopok kivezetése (üzemanyag), illetve az azok miatti veszteség folyamatos szétterítése (élelmiszer).
  • A kiskereskedelmi különadó veszteségének kompenzálása.

Az üzemanyagok árstopjának eltörlése önmagában 1,6 százalékponttal emelte az inflációs mutatót, vagyis az előző hónaphoz képest történt 2 százalékpontos gyorsulás nagy részét ez magyarázza. A december 7-től élesedett intézkedés januárban még mintegy 0,5 százalékpontos infláció-felhajtó hatást jelent áthúzódó hatásként.

A legnagyobb mértékben decemberben is az élelmiszerek ára emelkedett, az egy évvel korábbihoz képest 44,8%-kal. De az üzemanyagok árstopjának eltörlése miatt felzárkózott mögé az egyéb cikkek és üzemanyagok termékkategóriája 22,6%-os áremelkedéssel. A háztartási energia éves alapon 55,5%-kal drágult, viszont

egy hónap alatt 6 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért majdnem 12%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint novemberben.

Az élelmiszereken belül egy év alatt

  • a sajt 83,2%-kal, a tojás 82,7%-kal, a kenyér 81,1%-kal lett drágább. Közel 80%-os volt a vaj és vajkrém, illetve a tejtermékek áremelkedése.
  • A tartós fogyasztási cikkekért 13,6, ezen belül az új személygépkocsikért 24,1, a fűtő- és főzőberendezésekért 20,8, a konyha- és egyéb bútorokért 20,3, a szobabútorokért 18,7%-kal kellett többet fizetni.

Egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 1,9%-kal nőttek.

    • Az élelmiszerek 2,1%-kal drágultak, ezen belül a tej 7,2, a tejtermékek és a vaj, vajkrém egyaránt 6,2, a sajt 4,9, a büféáruk 4%-kal kerültek többe.

Csökkent a – a hatósági ársapka által érintett termékkörbe bekerülő – tojás (7,9%), valamint a margarin (1,6%) ára.

  • A háztartási energia ára 6%-kal mérséklődött, ezen belül a vezetékes gázért 11,8%-kal kevesebbet kellett fizetni. A járműüzemanyagok a termékkörre vonatkozó hatósági ársapka megszüntetése következtében 24,4%-kal drágultak.
  • A szolgáltatások ára átlagosan 0,8%-kal nőtt, ezen belül a belföldi üdülési szolgáltatás 5,4, a sport- és múzeumi belépők 2,2, a testápolási szolgáltatás 1%-kal drágult.

A várakozások szerint az idei első negyedévben tetőzhet az infláció, vagyis a következő hónapokban még jöhet valamekkora emelkedés. A fő kérdés az lesz, mennyi lesz ez, könnyen lehet, hogy a decemberi adat azért is lett a vártnál kedvezőbb, mert az üzemanyagok ársapkájának eltörlése részben majd csak januárban jelenik meg az árakban, vagyis az hozhat még emelkedést, ahogy az év eleji átárazások is.

Az elemzők várakozásai szerint az első félévben még magas, 20% feletti maradhat az infláció, majd az év második felében fokozatosan csökkenhet, az év végére pedig akár 10% alá is eshet. Ez persze nagyban függ attól is, kitolódik-e a tetőzés az ársapkák és az átárazások miatt.

A mai, várakozásoknál kisebb adattal a jegybank bátrabban kezdhet el gondolkodni a kamatcsökkentés előkészítésén. Ugyanakkor a kamatemelés szeptemberi, balul elsült lezárása után valószínűleg óvatosabb lesz a lazító ciklus megindításával. Ideális alkalomnak tűnik a két hónap múlva esedékes, márciusi inflációs jelentés, amikor már várhatóan láttuk a hazai inflációs csúcsot. De nem kizárt, hogy ennél előbb megpróbálkozik a vágással, hiszen a piacon is kamatcsökkentés van beárazva.

Címlapkép: Getty Images

as90 önjáró tarack nagy britannia
tőzsde
Vonat mozdony vasút
rheinmetall
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000

Holdblog Időgépem, a hitel

"Még ha egy sátorban is kell élned hozzá, az adósságot kerüld el!" (Sara Quin) Meglepő idézet, pláne mivel nem...

Holdblog Bolygótüdők

Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és víztisztító...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lagarde ekb ekb ecb kamat kamatdöntés