Előfizetői tartalom

Majdnem ráfért az uniós szegénységi dobogóra az átlagmagyar

Portfolio
A magyarországi medián háztartásnál csak a görög, bolgár és román átlagcsaládnak van kevesebb elkölthető jövedelme - derül ki az Eurostat ma közzétett adataiból. E mutató alapján a leggazdagabbnak az EU-ban Luxemburg számít, majd a holland és az osztrák háztartások élnek a legjobban. Utóbbiak elkölthető jövedelme 2,5-szer nagyobb vásárlóerőt jelent, mint a magyaroké.

Az Eurostat adatai szerint 2021-ben egy medián magyar háztartás egy főre jutó jövedelme a negyedik legalacsonyabb volt az Európai Unióban. (A pontos módszertanról lásd lejjebb keretes írásunkat.) A mutató szerint egy hazai medián polgár költési lehetőségei nagyjából feleakkorák, mint az uniós átlag, 15%-kal nagyobb, mint egy románé, az osztrák mutató viszont két és félszer...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés