Debrecen - befektetési célpont
Gazdaság

Nyugtat a Semcorp: rendben halad a debreceni akkumulátorgyár-fejlesztés

MTI
|
Portfolio
Közleményben jelezte a Semcorp, hogy a debreceni gyár fejlesztése a tervezett ütemben zajlik. A jelzést azért tették, mert a hírek szerint a két alapító-tulajdonost Kínában házi őrizetbe vették.

A debreceni Semcorp gyártóüzemmel kapcsolatos munkálatok a megszokott ütemben zajlanak tovább, a tesztüzem pedig várhatóan már az első negyedévében megkezdődik - erősítette meg a kínai Semcorp Csoport vezetősége pr-ügynökségén keresztül az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Idézik James Shih-t, a Semcorp Csoport globális projektekért felelős alelnökét, aki kijelentette: "amint azt tavaly novemberben nyilvánossá tettük, üzleti tevékenységeink és terveink a csoporton belül a szokásos módon zajlanak. Ez magában foglalja a debreceni beruházásunkat is, ahol az építkezés és a berendezések telepítése tervünknek megfelelően folytatódik". "Alig várjuk, hogy még ebben az évben megkezdhessük a próbatermelést" - tette hozzá az alelnök.

 A Semcorp 2020 novemberében jelentette be 183 millió eurós projektjét, és 2021 szeptemberében kezdte meg első Kínán kívüli lítium-ion akkumulátor elválasztófilm-gyártó üzemének építését. A beruházás több mint 440 munkahelyet teremt Debrecenben és környékén.

A Semcorp cégről az utóbbi napokban az a hír jelent meg a  sajtóban, hogy két tulajdonosa házi őrizetbe került Kínában. Paul Xiaoming Lee és Tony Xiaohua Li még a múlt év végén kerülhetett házi őrizetbe, miután több más vállalkozó példáját követve megkísérelték a vállalati vagyont külföldre vinni. Az év végi tőkekivonási láz a kaotikus Covid-helyzetre és a szabályozási szigorításokra vezethető vissza, de a Kínai Kommunista Pártban zajló események is aggasztják a cégvezetőket.

A Semcorp beruházása egyike a debreceni akkumulátor-ágazati fejlesztéseknek. Ezen kívül 264 milliárd forintból katódgyártó üzemet épít a dél-koreai Eco Pro BM, valamint akkumulátorgyárat húz fel a kínai CATL. A fejlesztések a lakosság ellenkezését váltották ki, mert a termelés erősen terheli a környezetet, ráadásul sokkal nagyobb területet terveznek bevonni, mint amiről korábban szó volt.

Címlapkép: Getty Images

chatgpt chatrobot mesterséges intelligencia ai robot chatbot
tosz-1a termobárikus nehéz lángszóró mlrs rakétatüzérség tüzérség orosz ukrán háború ukrajna
ice vonat
david pressman
Tematikus PR cikk
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
david pressman