Előfizetői tartalom

Jelentett Kína: pocsék éven van túl a világ második legnagyobb gazdasága

MTI
|
Portfolio
A kínai hazai össztermék (GDP) bővülése 2,9 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévben éves szinten a harmadik negyedévi 3,9 százalékos növekedéshez képest - közölte a kínai statisztikai hivatal kedden. Az elemzői várakozások ennél is nagyobb lassulásról, 1,8 százalékos éves szintű gazdasági növekedésről szóltak. A kínai lassulás képe egyik oldalról beárnyékolja a világgazdasági növekedési kilátásokat, ugyanakkor sokan már attól tartanak, hogy a globális helyzet szempontjából egy erőteljes idei élénkülés nem feltétlenül lenne ideális, ugyanis a lecsengőben lévő inflációnak adna egy újabb lökést.

A negyedik negyedévi adatok ismeretében a statisztikai hivatal számításai szerint Kína GDP-je 3 százalékkal nőtt tavaly, jócskán elmaradt a kormány által várt 5,5 százaléktól. Kína gazdasága 2021-ben (a koronavírus-járvány utáni felpattanás jegyében) még 8,1 százalékkal nőtt. Az előző negyedévhez viszonyítva Kína gazdasága 2022 utolsó három hónapjában stagnált.

Bár a friss adat felülteljesítette az elemzői várakozásokat, a kommentárok mégis inkább Kína lassulását emelik ki, a Reuters arra hívja fel a figyelmet, hogy a gazdasági növekedés 2022-ben az elmúlt közel fél évszázad egyik legrosszabb szintjére esett vissza. (Ha nem számítjuk a 2020-as pandémia 2,2%-os bővülését, ez a legrosszabb eredmény 1976 óta.) A gyenge teljesítmény oka, hogy a negyedik negyedévet a szigorú COVID-intézkedések és az ingatlanpiac visszaesése súlyosan érintette, növelve a politikai döntéshozókra nehezedő nyomást, hogy idén további ösztönző intézkedéseket vezessenek be.

A negyedéves növekedés és néhány decemberi mutató, mint például a kiskereskedelmi forgalom, felülmúlta a piaci várakozásokat, de az elemzők megjegyezték, hogy az általános gazdasági lendület Kína-szerte gyenge maradt, és rávilágítottak a Peking előtt álló kihívásokra, miután a múlt hónapban hirtelen feloldotta a "zéró COVID" politikát. A kínai hatóságok nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a koronavírus elleni szigorú védekezés a gazdaságot sokkolta le, most viszont, hogy akadálytalanul terjed a járvány, a megbetegedések okozhatnak zavarokat a gazdaság működésében.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés