Előfizetői tartalom

Megmutatjuk, hogyan segít a kormánynak a vágtató infláció

Beke Károly
Főleg a negatív oldaláról hallunk annak, hogy több évtizedes csúcsra emelkedett az infláció Magyarországon: az élet egyre drágább, a jegybanknak magasan kell tartania a kamatot, magas béremeléssel kell kompenzálni a munkavállalókat, ami az ár-bér spirál veszélyét vetíti előre. Az állam szempontjából ugyanakkor vannak komoly előnyei is a magas inflációnak, hiszen emelkednek a költségvetés bevételei, illetve csökken a GDP-arányos államadósság. Ez utóbbival, az adósság „elinflálásával” foglalkozunk most, számításaink szerint akár a 2019-es mélypont közelébe is csökkenhet idén az adósságráta még úgy is, hogy a gazdaság várhatóan alig fog növekedni.

Felrobbant az infláció Decemberben már 24,5% volt az áremelkedés Magyarországon, ennél magasabb inflációra majdnem 27 éve, 1996 márciusában volt példa utoljára. És az elemzők szerint itt még nem tetőzött az áremelkedés, januárban további növekedés jöhet, így jó eséllyel 25 százalék felett érjük el a csúcsot. Az éves átlagos infláció 14,5% volt 2022-ben, amihez...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái