Előfizetői tartalom

Elbukta a kormány célját az utolsó nagy magyar szénerőmű

2022-ben megtört a Mátrai Erőmű magyar villamosenergia-ellátásban elfoglalt részarányának csökkenő trendje, de a második legnagyobb hazai erőmű lignites blokkjai egyelőre nem termelnek annyit, mint amennyit a kormány várna tőlük. Így, bár tavaly a nukleáris- és napenergia-termelés is nőtt itthon, Magyarország áramimport-függősége csak csekély mértékben gyengült.

Tovább csökkent a fogyasztás az év végén

Decemberben is folytatódott a magyarországi áramfogyasztás immár hét hónapja csökkenő trendje: 2022 utolsó hónapjában 7,8 százalékkal volt alacsonyabb a bruttó felhasználás (4001,5 GWh) a villamosenergia-rendszerben, mint egy évvel korábban.

111

Ahhoz, hogy ennél nagyobb viszaesést találjunk az adatokban, 2020 júniusáig kell visszatekintenünk, amikor a gazdasági aktivitás koronavírus-járvány első hulláma miatti csökkenése idején 8,7 százalékkal zuhant a fogyasztás éves összevetésben.

222
Forrás: MAVIR

Jelentősen bővült a háztartási méretű erőművek állománya

Az előzetes adat szerint 2022 egészében mintegy 2,5 százalékkal volt alacsonyabb a bruttó villamosenergia-felhasználás (45 758 GWh), mint 2021-ben. A későbbre várható végleges adat azonban ennél vélhetően jóval kisebb csökkenést mutat majd, mivel az becsült értékkel már figyelembe veszi a dinamikusan terjedő háztartási méretű erőművek (HMKE) és a saját célra termelő erőművek termelését is, amelyet az előzetes adat nem tartalmaz.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés