Előfizetői tartalom

Hatalmas a bérszakadék Magyarországon, de van egy jó hírünk is

Portfolio
Nem csoda, ha sokan úgy érzik, hogy nem érik el az országos átlagkeresetet; a nagyon magas jövedelműek által felfelé húzott átlagnál az emberek jóval több mint a fele keres kevesebbet. Ez a területi adatokban is látványosan tükröződik: csupán néhány megyében van az országos átlag közelében a nettó átlagbér. A keresetek között országon belül továbbra is nagy a szakadék, ugyanakkor az alacsony átlagkeresetű régiókban tavaly jelentősen nőttek a bérek, jórészt a minimálbér és a bérminimum jelentős növelése miatt.

Budapesten már 410 ezer forint felett volt a nettó átlagkereset a tavalyi és első három negyedévében, ami messze felülmúlta a 335 ezer forintos országos átlagot. Ez nem meglepő, hiszen egyedül a főváros egy főre jutó GDP-je éri el az uniós átlagot, ahol magas hozzáadott értéket teremtő cégek vannak. A dobogóra még két fejlett iparral rendelkező megye, Győr-Moson-Sopron...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái