Előfizetői tartalom

Összeül a Monetáris Tanács, a jegybank minden szavára ugorhatnak a befektetők

Portfolio
Idei első kamatdöntő ülését tartja kedden a Monetáris Tanács, melyen a 13%-os alapkamat még biztosan marad az eddigi szinten. Ugyanakkor a jegybank kommunikációja már érdekes lehet, mivel a piaci várakozások szerint lassan eljöhet a kamatcsökkentés ideje. Most még vélhetően az óvatosságot ér a türelmet hangsúlyozzák, de apró utalásokkal elkezdhetik előkészíteni a 18%-os irányadó kamat alapkamathoz történő közelítését.

Most még óvatos lehet az MNB

Az utóbbi időszakban érezhetően javultak a piaci körülmények, a földgáz világpiaci ára jelentősen csökkent, a forint is megvetette a lábát a 400-as lélektani határ alatt. Így akár megnyílhatna az út az MNB számára a 18%-os irányadó kamat csökkentésére, mely három hónapja van érvényben.

Ugyanakkor a jegybank számára figyelmeztető lehet a szeptember végi eset, amikor váratlanul bejelentették az alapkamat-emelés lezárását 13%-on, majd az azt követő két hétben komoly nyomás alá került a forint. Valószínűleg nem akarják elkövetni még egyszer azt a hibát, ezért sokkal óvatosabbak lesznek, fokozatos iránymutatás után jön csak a kamatvágás.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A keddi döntés érdekessége továbbra is az, hogy hivatalosan nem most döntenek az irányadó kamatról, a 13 százalékos alapkamat jelentősége pedig gyakorlatilag nulla, hiszen a napi betéti gyorstendereken határoznak október közepe óta az irányadó rátáról. Éppen ezért most semmilyen változás nem várható a kamatkondíciókban a Portfolio által megkérdezett elemzők szerint.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés