FONTOS Eddig tartott a forint szárnyalása? – Vannak erre utaló jelek
 
Portfolio signature

Összeül a Monetáris Tanács, a jegybank minden szavára ugorhatnak a befektetők

Portfolio
Idei első kamatdöntő ülését tartja kedden a Monetáris Tanács, melyen a 13%-os alapkamat még biztosan marad az eddigi szinten. Ugyanakkor a jegybank kommunikációja már érdekes lehet, mivel a piaci várakozások szerint lassan eljöhet a kamatcsökkentés ideje. Most még vélhetően az óvatosságot ér a türelmet hangsúlyozzák, de apró utalásokkal elkezdhetik előkészíteni a 18%-os irányadó kamat alapkamathoz történő közelítését.

Most még óvatos lehet az MNB

Az utóbbi időszakban érezhetően javultak a piaci körülmények, a földgáz világpiaci ára jelentősen csökkent, a forint is megvetette a lábát a 400-as lélektani határ alatt. Így akár megnyílhatna az út az MNB számára a 18%-os irányadó kamat csökkentésére, mely három hónapja van érvényben.

Ugyanakkor a jegybank számára figyelmeztető lehet a szeptember végi eset, amikor váratlanul bejelentették az alapkamat-emelés lezárását 13%-on, majd az azt követő két hétben komoly nyomás alá került a forint. Valószínűleg nem akarják elkövetni még egyszer azt a hibát, ezért sokkal óvatosabbak lesznek, fokozatos iránymutatás után jön csak a kamatvágás.

A keddi döntés érdekessége továbbra is az, hogy hivatalosan nem most döntenek az irányadó kamatról, a 13 százalékos alapkamat jelentősége pedig gyakorlatilag nulla, hiszen a napi betéti gyorstendereken határoznak október közepe óta az irányadó rátáról. Éppen ezért most semmilyen változás nem várható a kamatkondíciókban a Portfolio által megkérdezett elemzők szerint.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja az év végi akciónk keretében 19990 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések