katrya euro
Gazdaság

Oszlanak a felhők Németország egén

MTI
A német Bundesbank valamivel jobbnak értékeli a konjunktúra várható alakulását Németországban, mint néhány héttel ezelőtt.

A jegybank havi előrejelzésében utal a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes jelentésére, amely szerint a német gazdasági teljesítmény 2022 utolsó negyedévében stagnált.

A magas infláció és az ukrajnai háború miatt kialakult általános bizonytalanság megterhelte ugyan a gazdaságot a negyedik negyedévben a Bundesbank közgazdászai szerint, az energiapiaci feszültség azonban lényegesen enyhült a nyári helyzethez képest. Enyhült a beszállítói fennakadások hatása is a feldolgozóiparra és az építőiparra.

Az állami támogatásoknak köszönhetően csökkent decemberben a gáz- és távhőárak által gyakorolt inflációs nyomás. A fogyasztói árindex így 8,6 százalékra mérséklődött a decemberi 10 százalékról és az októberi 10,4 százalékról.

Vágtató infláció

Az elmúlt év átlagában a fogyasztói árak 7,9 százalékkal emelkedtek Németországban, az infláció ezzel a Szövetségi Köztársaság megalakulása óta a legmagasabb szintet érte el. A német gazdaság teljesítménye azonban tavaly minden nehézség és visszahúzó erő ellenére a koronaválság előtti szint felett állapodott meg. A Destatis előzetes adatai alapján tavaly 1,9 százalékkal nőtt a német bruttó hazai termék az előző évihez képest. A Bundesbank az idei évre a decemberi prognózisában a GDP 0,5 százalékos csökkenését jelezte előre. A januári havi jelentésben a Bundesbank nem szolgált újabb növekedési prognózissal az idei évre.

Az idei első negyedévre számos közgazdász a bruttó hazai termék csökkenését várja az előző negyedévhez képest.

Címlapkép: Getty Images.

Tunézia választás
Kormányablak
Teherán azeri nagykövetség
Kína nyúl
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kormányablak