Rövidített műszakokra kényszerül a német feldolgozóipar
Gazdaság

Az amerikai gazdaság kiábrándítóan gyengén kezdte az évet

Portfolio
Az S&P Global legfrissebb bmi-adatai szerint az amerikai magánszektorbeli vállalatok 2023 elején további termeléscsökkenést regisztráltak. Az üzleti tevékenység visszaesése azonban az elmúlt három hónap leglassabb ütemére enyhült, mivel a gyártók és a szolgáltatók a visszaesés mérséklődését jelezték.

Az amerikai gyorsjelentésben szereplő US PMI összetett termelési index januárban 46,6-ot regisztrált, szemben a 2022. év végi 45,0-hoz képest. (Az indexnél az 50-nél kisebb szám csökkenést, az annál nagyobb emelkedést jelent.)

Az aktivitás csökkenése összességében szilárd volt, de a leglassabb tavaly október óta. Az árutermelők és a szolgáltatók hasonló mértékű visszaesést regisztráltak, a szolgáltató szektor vállalatai a csökkenés ütemének december óta tartó figyelemre méltó lassulását jelezték. Mindazonáltal a vállalatok továbbra is hangsúlyozták a visszafogott vásárlói keresletet és a magas inflációnak az ügyfelek kiadásaira gyakorolt hatását - írja gyorsjelentésében az S&P Global.

Ugyanakkor a magánszektorban az új megrendelések száma januárban már a negyedik egymást követő hónapban csökkent. Cserébe az új szerződések visszaesése összességében szerény volt, és három hónapja a leglassabbra mérséklődött. A jelentések szerint a visszaesés hátterében továbbra is az infláció, a kamatlábak és az ügyfelek bizonytalansága áll.

A szolgáltatók az új eladásokban csekély csökkenést regisztráltak, a gyártóknál azonban az új megrendelések ismét erőteljesen visszaestek. Ezzel szemben a gyártók az új exportmegrendelések terén lassabb csökkenést regisztráltak, mint a szolgáltató szektorbeli társaik. A januári adatok a hét hónapja tartó, mérséklődő inputár-emelkedések sorozatának végére pontot téve a magánszektorbeli vállalatok költségterheinek gyorsabb növekedését jelezték.

Bár jóval az előző két évben tapasztalt átlagos emelkedés alatt maradt, a költséginfláció üteme decemberhez képest felgyorsult, és történelmi szinten magas volt.

Mindazonáltal a magánszektorbeli cégeknél a kibocsátási díjak inflációjának mértéke nem változott a 2022 decemberében tapasztaltakhoz képest. A januári adatok az eladási árak stabil emelkedését jelezték, de ez volt 2020 októbere óta a leglassabb dragáulás. A versenyképesség megőrzésére és a vevőknek nyújtott engedményekre irányuló erőfeszítések visszafogták a kibocsátási árak emelkedését.

A visszafogott keresleti feltételek és a munkahátralékok további erőteljes csökkenése ellenére az amerikai cégek 2023 elején a foglalkoztatás kismértékű növekedését regisztrálták. A munkahelyteremtés üteme az egyik leggyengébb volt a 2020 júliusában kezdődött foglalkoztatásnövekedés jelenlegi sorozatában. A munkaerő-állomány növekedését a szolgáltatók hajtották, mivel a gyártók inkább csökkentették a dolgozói létszámot. A cégek továbbra is megemlítették az alkalmazottak számának növelésére irányuló erőfeszítéseket, különösen a régóta betöltetlen álláshelyekkel rendelkező munkakörökben.

Az amerikai bmi értéke januárban 46,6 volt, szemben a decemberi 44,7-es értékkel. A legfrissebb adatok a szolgáltatási szektor kibocsátásának szilárd, de tavaly október óta a legalacsonyabb visszaesését jelezték. Az üzleti aktivitás lassabb visszaesése részben a szolgáltatók új megrendeléseinek kevésbé jelentős csökkenéséhez kapcsolódott. Az új vállalkozások alapításának csökkenése összességében csak csekély mértékű volt. Mindezek ellenére a vásárlók bizonytalansága és az inflációnak a kiadásokra gyakorolt hatása továbbra is kulcsfontosságú tényező maradt az új belföldi és külső eladások tekintetében.

Az S&P Global feldolgozóipari bmi indexének januári 46,8-as értéke a decemberi 46,2-ről kissé emelkedett, ami a működési nehézségek enyhülését jelzi 2023 elején. Bár a csökkenés még folytatódik, 2020 májusa óta a második leggyorsabb volt, mivel a feldolgozóipari keresleti feltételek továbbra is visszafogottak.

"Az amerikai gazdaság kiábrándítóan gyengén kezdte a 2023-as évet, mivel az üzleti tevékenység januárban ismét erőteljesen csökkent. Bár decemberhez képest mérséklődött, a visszaesés mértéke a globális pénzügyi válság óta látott legmeredekebbek közé tartozik, ami mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltatások területén csökkenő aktivitást tükröz" - kommentálta az adatokat Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető üzleti közgazdásza.

"Aggodalomra ad okot, hogy a felmérés nemcsak a gazdasági aktivitás év eleji visszaesését jelezte, hanem az inputköltségek inflációs üteme is felgyorsult az új évben, ami részben a felfelé irányuló bérnyomással függ össze, ami a növekvő recessziós kockázatok ellenére a Fed politikájának további agresszív szigorítására ösztönözhet" - tette hozzá.

Címlapkép: Shutterstock.

tőzsde
befektetés befektető tőzsde getty stock
Taszár reptér
Magyarországon gombamód szaporodnak az elektromos töltők és drámaian nő a töltések száma
GettyImages-1408275715

Holdblog Időgépem, a hitel

"Még ha egy sátorban is kell élned hozzá, az adósságot kerüld el!" (Sara Quin) Meglepő idézet, pláne mivel nem...

Holdblog Bolygótüdők

Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és víztisztító...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lagarde ekb ekb ecb kamat kamatdöntés