mnb
Gazdaság

Itt az MNB idei első döntése a kamatokról!

Portfolio
Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon az MNB Monetáris Tanácsa, így az alapkamat marad 13 százalékon és a kamatfolyosó két széle is változatlan. Ennél sokkal fontosabb lesz azonban a délután érkező jegybanki közlemény és Virág Barnabás alelnök háttérbeszélgetése, ahol akár az irányadó kamat közelgő csökkentése is szóba kerülhet.

Első 2023-as kamatdöntő ülését tartotta kedden a Monetáris Tanács, és ahogy arra számítani lehetett, nem változtatott az eddigi kamatkondíciókon. Vagyis az alapkamat marad 13%-on, míg a kamatfolyosó két széle az egynapos betét 12,5%-os és az egynapos hitel 25%-os kamata.

Ha csak ennyiről szólna a mai döntés, akkor nem is lenne különösen izgalmas, hiszen senki nem számított változásra. Ráadásul az alapkamat jelentősége október óta minimális, hiszen az MNB az egynapos betéti gyorstenderen (tehát napról napra, reggel 9 órakor) határozza meg az irányadó kamatot. Ez jelenleg 500 bázisponttal magasabb az alapkamatnál, vagyis 18%. Erről azonban ma nem döntöttek, legközelebb majd szerda reggel hirdeti meg a jegybank a tenderét.

Tavaly októberben a kamat jelentős emelésére elsősorban a forint intenzív gyengülése miatt volt szükség. Ugyanakkor az elemzők már felvetették, hogy az utóbbi hónapok fejleményei mellett lassan elgondolkodhatna az irányadó kamat csökkentésén az MNB.

A magyar deviza ugyanis a hektikus ősz után jelentősen erősödött (igaz, historikusan így is gyengének mondható), a világpiaci földgázárak pedig jelentősen csökkentek. Ráadásul decemberben megszületett az elvi megállapodás az uniós forrásokkal kapcsolatban, így a legrosszabb forgatókönyvet, a végleges forrásvesztést sikerült elkerülni. Ugyanakkor az továbbra is bizonytalan, mikor juthatunk hozzá a forrásokhoz. Emellett az aggaszthatja a jegybankot, hogy az infláció továbbra sem tetőzött, decemberben 24,5%-ra emelkedett, de várhatóan az év első hónapjaiban még fokozódik az áremelkedés.

Vagyis a legvalószínűbbnek most az tűnik, hogy óvatos marad egyelőre az MNB, megvárja a márciusi inflációs jelentést bármilyen lépéssel, addigra talán az áremelkedés is tetőzik. Ugyanakkor fokozatosan elkezdhetik felkészíteni a piacot az irányadó kamat közelgő csökkentésére, így már ma sem zárható ki, hogy a közleményben és a délutáni háttérbeszélgetésen szóba kerül a téma és az eddiginél világosabb üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, tesztelve a piacot.

A várakozások szerint az irányadó kamat márciustól kezdhet el lassan csökkenni és a nyáron akár elérheti a 13 százalékos alapkamat szintjét is. Az év második felében pedig akár az alapkamat csökkentése is elképzelhető az infláció várható esésével párhuzamosan.

Címlapkép: Getty Images

Teherán azeri nagykövetség
Kína nyúl
orosz útlevél stock
Tematikus PR cikk
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Kína nyúl