berlin
Gazdaság

Teljes fordulatot vett a német gazdaság, korrigáltak Berlinben

Portfolio
A német kormány arra számít, hogy az októberben előre jelzett 0,4%-os zsugorodás helyett idén 0,2%-kal fog növekedni az ország gazdasága. Mindez egy újabb pozitív fordulat a globális recessziós várakozások közepette.

Jelentősen javította a gazdasági növekedésről szóló előrejelzését a német kormány. A várt 0,2 százalékos zsugorodás helyett 0,6 százalékkal erősebb, 0,2 százalékos bővülést várnak 2023-ra. Viszont hosszabb távon már pesszimistább a berlini kormányzat: a 2024-re vonatkozó növekedési előrejelzést 2,3 százalékról 1,8 százalékra rontották.

Olaf Scholz kancellár a múlt héten a Bloombergnek adott interjúban azt mondta, biztos benne, hogy Németország az ukrajnai orosz invázió által kiváltott energiaválság ellenére is megússza a recessziót az idén. A gázellátás diverzifikálása döntő szerepet játszott a gazdaság működésének fenntartásában. Mindemellett az enyhébb téli időjárás jelentősen lefaragta a gázárakat, így a tárolókban lévő gázmennyiség is lassabban fogy a vártnál.

Az új gazdasági előrejelzések néhány nappal azelőtt készültek, hogy a Nemzetközi Valutaalap frissítette volna saját előrejelzéseit. Októberben még azt mondta, hogy Németország az idén 0,3%-kal zsugorodik, ami rosszabb, mint bármely más euróövezeti országé - emlékeztet a Bloomberg.

A szövetségi statisztikai hivatal ebben a hónapban azt mondta, hogy a gazdaság valószínűleg stagnált 2022 utolsó negyedévében, dacolva a zsugorodásra vonatkozó elemzői várakozásokkal. Az év egészét tekintve a GDP 1,9%-kal nőtt - a 2021-es 2,6%-tól lemaradva, és éppen csak megelőzve a Bloomberg felmérésében szereplő 1,8%-os becslést.

A német gazdaság esetében pozitív fejlemény, hogy nő az optimizmus a vállalkozásoknál. Az S&P Global gyorsított összetett beszerzésimenedzser-indexe (bmi), amely a német gazdaság több mint kétharmadát kitevő feldolgozóipari és szolgáltatói ágazatot egyaránt követi, januárban 49,7 pontra emelkedett a decemberi 49,0-ról. Ezzel enyhén felülmúlva a Reuters elemzői felmérése alapján várt 49,6-os értéket.

Címlapkép forrása: Getty Images.

Ismét terjed a rémhír a magyar minimálbérről
forint
Vekeri-tó vízállás csapadék debrecen
orosz ukrán háború konfliktus katona fegyveres harcos katona stock
K_EPA20210607063
Tematikus PR cikk
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ismét terjed a rémhír a magyar minimálbérről