virág barnabás mnb bef
Gazdaság

Virág Barnabás: tavaszra eljöhet a fordulat az élelmiszerárakban

Portfolio
Továbbra is szükséges a szigorú monetáris kondíciók fenntartása, indokolt az irányadó kamat 18 százalékos szintje addig, amíg a kockázati megítélésben nem látszik trendszerű pozitív változás - mondta keddi háttérbeszélgetésén Virág Barnabás. Az MNB alelnöke bejelentette, hogy 5-ről 10%-ra emelik a bankok kötelező tartalék rátáját, és arról is beszélt, hogy érik az inflációs fordulat, tavaszra az élelmiszerek piacán is megtörténhet ez.

Marad még bőven likviditás

Ha úgy kell szigorú moentáris politikát folytatni, hogy közben jelentős likviditás mozog a rendszerben, akkor fennakadások lehetnek a transzmisszióban. A cél, hogy a likviditást képesek legyünk tartósabban megkötni, ezt szolgálja a kötelező tartalékráta emelése. Még ezzel is bőséges likviditás marad a gazdaságban ahhoz, hogy a bankok a feladatukat megfelelően ellássák - mondta kérdésre válaszolva Virág. Hozzátette, hogy a cél a monetáris kondíciók szigorítása úgy, hogy az ne veszélyeztesse a pénzügyi stabilitást.

Monetáris transzmisszió

A lépéseinkkel továbbra is mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy a monetáris transzmisszió a lehető leghatékonyabban működjön, erre van szükség az infláció letöréséhez. Ilyen magas infláció mellett nem lehet jelentős gazdasági növekedést elérni, minél előbb le kell törni az áremelkedést.

Nem elég egy-két hónap kedvező adata

Olyan trendszerű javulásnak kell bekövetkeznie, mely képes az infláció elleni harcot is támogatni. Nem elég egy-két hónap pozitív változása, trendszerű javulásra van szükség a középtávú árstabilitás eléréséhez - emeli ki kérdésre az alelnök.

Mi kellene az alacsonyabb kamathoz?

Az egynapos eszköz jelenlegi kondíciói a kockázati megítélés trendszerű javulásáig fennmaradnak

- szögezi le Virág Barnabás, madj egyértelművé teszi, hogy az irányadó kamat marad 18%.

Az alelnök elismeri, hogy több területen volt pozitív irányú elmozdulás, de maradtak kérdőjelek. Az európai energiaválság rémképe biztosan enyhült az árak esésével, ezzel összhangban a befektetői hangulat is javult. Ugyanakkor a háború vége továbbra sem látszik, a nagy jegybankok pedig folyamatosan szigorítanak. Itthon a folyó fizetési mérleg egyenlegének trendszerű javulását várja a jegybank. Az uniós forrásokkal kapcsolatban pozitívum a decemberi megegyezés, de további egyeztetések zajlanak,

a kockázati megítélés tekintetében a kulcs a források tényleges beáramlása és lehívása lesz majd.

Stabilizálódott a piaci helyzet

Az októberben meghozott intézkedések képesek voltak stabilizálni a pénzpiaci helyzetet a magyar gazdaaságban, ezt jelzi például az állampapírpiaci hozamok erőteljes csökkenése - emeli ki Virág. Előretekintve is kulcsfontosságú az árstabilitás eléréséhez a stabil piaci környezet fenntartása.

Egyedi hatások a novemberi külkereskedelmi mérlegben

Továbbra is azt gondoljuk, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya túl van a csúcson, egy folyamatos javulás előtt állunk. A novemberi külkereskedelmi adat a vártnál kedvezőtlenebb képest festett, de annak szerkezetéből az derül ki, hogy az energiahordozók esetében a javuló tendencia elindult. Ugyanakkor a novemberi adatban megjelenhettek olyan egyedi hatások, melyek nagy hazai beruházásokhoz kapcsolódnak, ilyen lehetett akár készletfeltöltés is - mondja az alelnök.

Januárban még emelkedhet az infláció

Januárban kisebb mértékben, de még emelkedhet az infláció, az üzemanyag-árstop eltörlésének lesz egy áthúzódó hatása. A következő hónapokban azonban egyre inkább a dezinflációs hatások fognak érvényesülni Magyarországon is.

Továbbra is biztosítják a devizát az energiaszámlához

A Monetáris Tanács döntött arról is, hogy továbbra is biztosítja az energiaszámla kiegyenlítéséhez szükséges devizalikviditást - mondja Virág Barnabás. A kamattal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy trendszerű javulást szeretnének látni a vizsgált területeken, amíg ez nem történik meg, addig szükséges a szigorú kondíciók fenntartása.

Megduplázza a kötelező tartalékrátát az MNB

A jegybank tovább szigorítja a kötelező tartalékrátát, az eddigi 5 százalékról áprilistól 10 százalékra emeli a rátát az MNB - emeli ki az alelnök. Emellett a jegybank folytatja a diszkont kötvények és a hosszú futamidejű betéti tenderek alkalmazását, ezeket az aukciókat rendszeressé teszik.

Gazdasági növekedés

A gazdasági növekedés az év elején tovább lassult, a jegybank továbbra is minimális pozitív növekedésre számít 2023-ban.

Kezdődik a háttérbeszélgetés

Az infláció 24,5% volt decemberben, az előző hónaphoz képest az emelkedést teljes egészében az üzemanyagok ársapkájának kivezetése okozta - kezdi a tájékoztatót Virág Barnabás. A jegybank alelnöke kiemeli, hogy

a dezinflációs hatások várhatóan fokozódnak majd.

Tavaszra fordulat körvonalazódik az élelmiszerek piacán, egyre több szegmensben látható, hogy csökkenésnek indulnak az árak. Ez az élelmiszerárakban is fordulatot okoz majd tavasszal. Emellett a kereslet szűkülése az őszi hónapokban megkezdődött, ez az árazási döntésekben is megjelenhet.

Külön üdvözöljük, hogy a versenyhivatal aktívan vizsgálja az áremeléseket, erre az MNB is felhívta a figyelmet az év végi elemzéseiben

- mondja Virág.

Nemsokára megszólal Virág Barnabás a mai kamatdöntésről

A vártnak megfelelően változatlanul hagyta a kamatkondíciókat kedden az MNB Monetáris Tanácsa, így az alapkamat marad 13%, a kamatfolyosó két széle pedig 12,5%, illetve 25%. Ennek azonban jelenleg minimális a jelentősége, hiszen október óta a naponta meghatározott betéti kamat az irányadó, ami jelenleg 18%-on áll.

Vagyis a kamatkondíciók meghatározásának ma alig van jelentősége, hiszen nem ezektől függ az irányadó kamat. És ezzel el is érkezünk a legfontosabb kérdéshez: meddig tarthat a jelenlegi környezet, amikor az irányadó kamat jóval magasabb az alapkamatnál?

Erre a kérdésre pedig lassan válaszolnia kell az MNB-nek, hiszen az utóbbi hónapokban a forint árfolyama stabilizálódott, a világpiaci földgázárak erősen csökkentek, illetve az uniós forrásokról is kedvező hírek érkeztek. Ez pedig

lassan megnyithatja az utat a fokozatos kamatcsökkentés felé.

Így a jegybank közleményében és Virág Barnabás háttérbeszélgetésén az lesz a legfontosabb kérdés, hogy tesznek-e akár óvatos utalást a 18%-os irányadó kamat közelgő csökkentésére. Az elemzők szerint a márciusi inflációs jelentéssel egyidőben jó alkalom kínálkozna az első lépésre, addigra várhatóan tetőzik majd az infláció és akár az uniós forrásokhoz szükséges reformokról is több információt kaphatunk.

A háttérbeszélgetésről a Portfolio szokás szerint élőben tudósít majd.

Címlapkép: Portfolio

Teherán azeri nagykövetség
Kína nyúl
orosz útlevél stock
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kína nyúl