Előfizetői tartalom

Megvalósult a rémálom: hanyatlik a magyarok életszínvonala egy pusztító spirál közepette

Portfolio
Novemberben csökkent a béremelkedés üteme Magyarországon az előző hónapokhoz képest, ez azonban kizárólag a költségvetési szféra fékezésének tudható be. A versenyszférában továbbra is gyorsan nőnek a keresetek, ráadásul a rendszeres bérek növekedése átlépte a lélektani 20%-ot, ami az ár-bér spirál elszabadulásán keresztül már tervezhetetlen árazási és bérezési folyamatokat jelent a nemzetgazdaságban. Az évtizedek óta nem látott infláció miatt a reálbérek nemzetgazdasági átlagban zuhannak, a költségvetési szektor dolgozói sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint a versenyszférában.

Tavaly novemberben 16,8%-kal nőttek a bruttó kerestek a KSH friss adatai szerint, ami lassulást jelent az elmúlt hónapok béremelkedési üteméhez képest. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 563 600 forint volt, a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 374 800 forintot ért el. Ez azonban azzal függ össze, hogy a költségvetési szektorban jelentősen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés