foldgazvezetekek
Gazdaság

Nálunk a legdrágább az orosz importgáz az unióban

Portfolio
Tavaly márciustól októberig 15%-kal érkezett drágábban az orosz gáz Magyarországra az adatot közlő uniós tagállamok átlagánál, a teljes 2022-es évre pedig közel 30 százalékos volt a különbség – mutatott rá az Eurostat adatai alapján a G7.

A 2022-es átlagos adatban fontos szerepe lehetett annak, hogy az orosz-ukrán háború miatt az uniós országok többsége az év második felében már vagy a saját döntése, vagy az orosz szállítások elmaradása miatt jóval kevesebb orosz gázhoz jutott. Itthon viszont nem volt érdemi forrásdiverzifikáció, így a legdrágább gázpiaci hónapokban vettük a legtöbb orosz gázt, ami a 2022-es átlagárat is megdobta.

A lap szerint az októberi nagymennyiségű orosz import azért is furcsa, mert addigra már estek a tőzsdei gázárak és lett volna lehetőség nagy mennyiségben olcsóbban nyugati irányból beszerezni gázt, és erre voltak is akkor jelek. Mindenesetre a tényadatok most azt mutatják a lap szerint, hogy az MVM nem igazán tudta a jelentős tárolói kapacitásból adódó kedvező helyzetét kihasználni, és olcsó nyugati irányú vásárlásokkal csökkenteni a lakosság ellátását is szolgáló gáz átlagos beszerzési árát.

A 2021. nyarán kötött 15 éves orosz-magyar gázszerződés pontos árazási képlete nem ismert üzleti titok miatt, de annyit már lehet tudni, hogy tisztán a holland TTF gáztőzsde legközelebbi havi határidős árának havi átlaga az alapja és így például a januárban leszállított mennyiséget a decemberben kialakult fronthavi átlagár alapján februárban kell kifizetni (kéthavi csúszás az ár és a fizetés között). Azt nem tudni, hogy milyen módosító tényezők vannak még az árazási képletben (az biztos, hogy olajár-indexálás már nincs benne). A korábbi MVM-vezér egy interjúban 8% körüli felárat említett, a KSH elemzése pedig 6-10%-os diszkontot hozott ki, igaz utóbbi se a Népszava havi összevetései alapján nem látszik, se a G7 mostani kimutatásából, amelyben az adatot közlő uniós országok adatait vetette össze a magyarral.

Címlapkép forrása: Getty Images

bull bear
szergej lavrov
bét
charles michel
bankjegy forint
Gyár
repülőgép
Tematikus PR cikk
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
szergej lavrov