Előfizetői tartalom

Egyre zavarba ejtőbbek a munkanélküliségi adatok Magyarországon

Portfolio
A Központi Statisztikai Hivatal egy ideje egy becslést közöl a havi munkanélküliségről és a foglalkoztatásról, a munkaerő-felmérés nyers adatait nem lehet látni a hivatalos adatokból. Amióta a KSH bevezette ezt a módszertani váltást, azóta kisebbek az ingadozások az adatokban. A KSH becslése 187 ezer munkanélkülit mutat, miközben a Portfolio számításai szerint a nyers adatok alapján már 200 ezer fő feletti számot látnánk tavaly novemberre vonatkozóan. Az MNB szezonálisan igazított mutatója szerint is 200 ezer felett van a munkanélküliek száma.

Tavaly novemberben 187 ezer munkanélküli volt Magyarországon a KSH adatai alapján, ami 3,8%-os munkanélküliségi rátát jelentett. Érdemes azonban kicsit a számok mögé nézni. A KSH 2021 júliusa óta ugyanis egyfajta becslést készít a munkanélküliségről, nem a nyers számokat közli. Erre az érvelésük szerint azért van szükség, mert a negyedéves (3 havi gördülő) felmérés...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái