Előfizetői tartalom

Itt az amerikai GDP-adat: messze még a recessziótól a világ legnagyobb gazdasága

Portfolio
A tavalyi negyedik negyedévben 2,9%-kal nőtt az amerikai gazdaság évesített negyedéves szinten, azaz az év végén még egyértelműn messze volt a visszaeséstől a világ legnagyobb gazdasága. A közgazdászok tartanak tőle, hogy idén az amerikai gazdaság recesszióba süllyedhet, tavaly év végén ennek még nem volt jele.

2022 negyedik negyedévében az amerikai gazdaság évesítve 2,9%-os növekedést ért el (azaz a negyedéves bázisú növekedés nagyjából 0,7% volt). Ez lassulást jelent a harmadik negyedév 3,2%-os növekedéséhez képest, viszont felülmúlja az elemzők által várt 2,6%-os évesített növekedésre vonatkozó prognózist.

Azaz az amerikai gazdaság némileg erősebb volt a vártnál tavaly.

Az amerikai gazdaság az első negyedévben technikai recesszióba csúszott, de ez nem jelentette az aktivitás valódi változását: az első és második negyedévben erős volt a fogyasztás bővülése, a munkanélküliség is határozottan mérséklődött, a növekedés a vállalati készletek csökkentésével és az import növekedésével volt magyarázható. A harmadik negyedévben aztán már szép, 3,2%-os évesített növekedést mutatott a GDP-adat, ez lassult most 2,9%-ra. Ez ugyanakkor az első becslés, a következő két becslésben a tényleges szám ettől némileg eltérhet (az USA-ban jellemző is a néhány tizedes pontatlanság a gyorsbecslésben).

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái