Előfizetői tartalom

Miért van szükség az oroszokat sújtó újabb szankcióra?

Portfolio
Az Európai Unió még a múlt héten vette tervbe, hogy az orosz gázolaj árát hordónként 100 dollárban maximalizálja, az indoklás szerint ez a szint segíthetne elhárítani az üzemanyag-import tilalmának legrosszabb hatásait, amit a blokk pár napon belül, vasárnap fog Moszkvára kivetni. A tagállamok közötti nézeteltérések miatt tegnap elhalasztották az árplafonra vonatkozó döntést, a megállapodást pénteken tervezik majd tető alá hozni, közölték az ügyet ismerő diplomaták.

Miért kell az újabb szankció?

Ahogy a múlt héten már beszámoltunk róla, az újabb ársapka-intézkedés értelmében a hordónkénti 100 dolláros felső határ olyan termékekre vonatkozna, amikkel a nyersolajhoz képest felárral kereskednek, ilyen például a dízel - eközben alacsonyabb, 45 dolláros küszöbértéket állapítanának meg a nyersolajhoz képest olcsóbb árú termékekre, így például a fűtőolajra. A küszöbértékeket az eredeti tervek szerint február 5-től, azaz most vasárnaptól kell alkalmazni, tehát ugyanattól az időponttól, amikor az EU megtiltja a finomított orosz termékek szinte teljes behozatalát.

Az EU és a G7-ek az éppen tárgyalás alatt lévő korlátokat a harmadik országokba irányuló orosz exportra akarják kivetni, amelyek vállalatai csak akkor férhetnének hozzá a kulcsfontosságú nyugati szolgáltatásokhoz, ha betartják a szankciókat. A tárgyalásokon két egymással szembenálló célt kell egyensúlyba hozni: egyszerre kellene elérni az orosz bevételek korlátozását, illetve

a kulcsfontosságú termékek árának emelkedésének vagy hiányának megelőzését a világpiacon.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái