Előfizetői tartalom

Még meg sem száradt a tinta a béremelési egyezségen, máris dühösek a magyar dolgozók

Folyamatosan emelkedtek az inflációs előrejelzések az elmúlt hónapokban, így egyre valószínűbb, hogy a minimálbér és a bérminimum 16, illetve 14%-os emelése nem lesz elég az életszínvonal megtartásához. A Portfolio ezért megkereste a munkáltatói és a munkavállalói szervezeteket, akik a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultáció Fórumán megállapodtak a legkisebb bérekről, hogy mire lehet számítani a következő hónapokban, hiszen minden bizonnyal csökkeni fog a legkisebb bérek reálértéke. A szervezetek azt válaszolták, hogy az év második felében ülnek le tárgyalni újra, de csak akkor, ha az infláció az addig beérkező adatok alapján 2 százalékponttal meghaladja a béremelkedést. Persze a tárgyaláson fontos szempont lesz az is, hogy a gazdaság recesszióba csúszik-e.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az idei infláció nagyobb lesz annál, mint amennyivel nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum, miközben a tárgyalásokon az volt a cél, hogy a legkisebb bérből élők életszínvonala ne csökkenjen. Egy-egy hónap nagyobb mértékű áremelkedéséből még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a teljes évre. Tudtuk előre, hogy az év...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés