Előfizetői tartalom

A KSH szerint példátlanul súlyos az adatok kiszivárgása

Portfolio
Súlyosan megsértették a statisztikai adatok embargós szabályait, ilyenre még sosem volt példa - reagált a Központi Statisztikai Hivatal a Portfolionak az adatkiszivárgási ügyre. A KSH a kiszivárgási ügy kapcsán kérdésünkre jelezte: az adatfelhasználók által aláírt nyilatkozat tartalmazza az embargó szabályait, miszerint a hivatalos közzétételt megelőzően az adatok nem hozhatók nyilvánosságra, illetve nem továbbíthatók harmadik személy részére. A hivatal kijelentette, hogy az adatok bizalmas kezeléséért az embargó betartásáért kötelezettséget vállaló nyilatkozók felelnek. A hivatal vizsgálódik.

A hétvége során kiderült, hogy a KSH hivatalosan ma megjelent kiskereskedelmi forgalmi adatai napokkal korábban kerültek versenypiaci szereplőkhöz. A Makronóm Intézet már szombaton elküldte az adatokat, illetve ezek értelmezését a közvéleménynek, miközben a számokhoz még nem férhetett volna hozzá. Az ügyben még sok a kérdés, nem világos, hogy ki és hogyan szivárogtatta...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés