Előfizetői tartalom

Meglepően jól teljesít az állami egészségügy Magyarországon

Portfolio
Egy újfajta, a járóbetegellátás minőségét bemutató felmérést készített az elmúlt fél évben a Prémium Egészségpénztár reprezentatív mintán. Az ebből készült mutatók alapján elsőre meglepőnek tűnő eredmény született: az állami ellátás ebben a tekintetben nem teljesít sokkal rosszabbul, mint a magánegészségügy, sőt. Az egészségpénztár vezetői egyúttal azt ígérték: a felmérést mostantól minden évben elkészítik, hogy idősorosan is összevethetőek legyenek az eredmények.

Az egészségpénztár új felmérésének részleteit Erdős Attila, a Prémium Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke mutatta be egy keddi sajtóeseményen. Elmondása szerint rendszeresen szeretnének ilyen felmérést készíteni, hogy a mutatók időben összehasonlíthatóak legyenek. A felmérés célja, hogy a betegek szemüvegén keresztül mutassák be az állami és magán járóbetegellátás minőségét. Ezt most 1000 fős reprezentatív mintán végezték el a magyar lakosság körében, online lekérdezés formájában, az elmúlt hat hónapban lezajlott utolsó járóbeteg ellátást értékelve.

A minőséget mérő index négy alindexből tevődik össze

  1. ellátás előtt, hozzáférés
  2. ellátás alatt, szolgáltatás
  3. ellátás után, compliance, ezek együtt adják a szakorvosi index értékét
  4. valamint a negyedik a diagnosztika index

A kérdőív 40 kérdésből állt, a válaszok értéke 0-7 között terjedő skálán volt mérhető, a lehetséges összpontszám 100 pont volt. A felmérés eredményeit össze lehetett vetni állami és magán viszonylatban, valamint területi bontásban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés